ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γάλλοι ψηφίζουν Σαρκοζί ή Ολάντ

Οι Γάλλοι ψηφίζουν Σαρκοζί ή Ολάντ

Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκαλεί σήμερα ο δεύτερο γύρος των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, στις οποίες αναμετρώνται ο Φρανσουά Ολάντ με τον νυν πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

Περίπου 46 εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες καλούνται να εκλέξουν τον έβδομο πρόεδρο της 5ης Δημοκρατίας που θα παραμείνει για πέντε χρόνια επικεφαλής μιας από τις σημαντικότερες παγκόσμιες δυνάμεις.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο ο Σαρκοζί έχει καταφέρει να κλείσει την μεταξύ τους «ψαλίδα».

Μάλιστα, δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial τον φέρνει στις τέσσερις μονάδες διαφορά, η οποία είναι η μικρότερη μέχρι σήμερα.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 20:00, όταν θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών από τα γαλλικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Πάντως, τα ξένα μέσα ενημέρωσης θα μεταδώσουν νωρίτερα εκτιμήσεις, όπως συνέβη και στον πρώτο γύρο στις 22 Απριλίου. Νικητής του πρώτου γύρου αναδείχθηκε ο Φρανσουά Ολάντ με ποσοστό 28,63% έναντι 27,18% του Σαρκοζί και θεωρείται το φαβορί των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται εν μέσω οικονομικής κρίσης και ανεργίας ρεκόρ.

Συγκεντρώνοντας ποσοστό 52% σε δημοσκόπηση το βράδυ της Παρασκευής ο Ολάντ βλέπει τη διαφορά του από τον Νικολά Σαρκοζί να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδό της από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Στις τελευταίες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις και οι δύο υποψήφιοι προσπάθησαν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους, με τον σοσιαλιστή υποψήφιο να επισημαίνει ότι η νίκη δεν χαρίζεται και τον Σαρκοζί να επιμένει ότι η ήττα μπορεί να αποφευχθεί.

Για τον δεύτερο γύρο, ο Φρανσουά Ολάντ έχει την υποστήριξη της ριζοσπαστικής αριστεράς και των οικολόγων (συνολικά 14,5% στον πρώτο γύρο).

Αντίθετα ο Σαρκοζί δεν κατάφερε να πάρει με το μέρος του κανέναν από τους υποψηφίους του πρώτου γύρου. Στις 22 Απριλίου η αποχή στην εκλογική διαδικασία ήταν 20,53%, ενώ συνήθως στον δεύτερο γύρο είναι μεγαλύτερη.

Ο παράγοντας που ενδεχομένως θα κρίνει τις εκλογές αυτές είναι το τι θα ψηφίσουν οι οπαδοί της Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδας της ακροδεξιάς, η οποία συγκέντρωσε το ιστορικό ποσοστό του 17,9%. Ωστόσο, η ίδια η Λεπέν δήλωσε πως θα ψηφίσει λευκό.

Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε 9,1%, δήλωσε πως θα στηρίξει τον Ολάντ.