ΚΟΣΜΟΣ

Το τελευταίο «ραντεβού» του Μπόρις Τζόνσον με την Ελισάβετ - Τι αποκάλυψε για τη συνάντησή τους

Ο Μπόρις Τζόνσον με τη βασίλισσα Ελισάβετ
Ο Μπόρις Τζόνσον με τη βασίλισσα Ελισάβετ
ΑΡ

Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε για την τελευταία του συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ, λίγες ώρες πριν φύγει απο τη ζωή η μονάρχης

Ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη βασίλισσα στο Μπαλμόραλ την περασμένη Τρίτη προκειμένου να παραιτηθεί επίσημα από τη Ντάουνιγκ Στριτ. Το εθιμοτυπικό ραντεβού τους έγινε λίγο πριν η μονάρχης συναντηθεί με τη Λιζ Τρας προκειμένου να διορίσει τη νέα αρχηγό των Τόρις, διάδοχο του Τζόνσον.

Η ακρόαση τους με τη βασίλισσα την περασμένη εβδομάδα ήταν όπως αποδείχθηκε το τελευταίο επίσημο καθήκον στα 70 χρόνια της βασιλείας της. Ο θάνατός της ανακοινώθηκε περίπου 48 ώρες αργότερα.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο κ. Τζόνσον περιέγραψε πώς η είδηση ​​του θανάτου της ήταν «ακόμη πιο συγκλονιστική» επειδή η 96χρονη μονάρχης ήταν «λαμπερή και συγκεντρωμένη» στη συνάντησή τους. Ο πρώην πρωθυπουργός ωστόσο αποκάλυψε πώς η βασίλισσα «προφανώς δεν ήταν καλά».

«Η τελευταία ακρόαση που είχα μαζί της, ένας από τους λόγους που ήταν τόσο σοκαριστικό στις 8 Σεπτέμβρη όταν πληροφορήθηκα τον θάνατό της - ήταν επειδή σε αυτή την ακρόαση, ήταν απόλυτα συγκεντρωμένη, είπε ο Τζόνσον.

«Μόλις δύο μέρες πριν τον θάνατό της. Ήταν ενεργά επικεντρωμένη στη γεωπολιτική, στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, επικαλούμενη πολιτικούς από τη δεκαετία του 1950, ήταν κάτι εξαιρετικό. Φαινόταν πολύ λαμπερή, πολύ συγκεντρωμένη. Κοιτάξτε, προφανώς δεν ήταν καλά.

Αυτό ήταν που μου φάνηκε τόσο συγκινητικό όταν άκουσα για τον θάνατό της, όταν όλοι ακούσαμε για τον θάνατό της την Πέμπτη, δύο μέρες αργότερα. Απλώς σκέφτηκα πόσο απίστευτη ήταν η αίσθηση του καθήκοντός που είχε και τη διατηρούσε με αυτό τον τρόπο. Δεδομένου του πόσο άρρωστη ήταν προφανώς, πόσο εκπληκτικό που έπρεπε να είναι τόσο λαμπερή και τόσο συγκεντρωμένη. Ήταν λοιπόν μια αρκετά συναισθηματική στιγμή».

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, ο Τζόνσον αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τη Βασίλισσα, αφού αποκαλύφθηκε ότι είχαν πραγματοποιηθεί πάρτι εν μέσω lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ την παραμονή της κηδείας του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου.

Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε ότι το θέμα «δεν ανέκυψε ποτέ» κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων ακροατηρίων του με τη βασίλισσα. «Λόγω της μεγάλης αίσθησης της συνταγματικής λειτουργίας της, δεν μπήκε ποτέ σε τέτοιου είδους συζητήσεις», είπε. «Ήταν πραγματικά απόλυτα συγκεντρωμένη σε αυτά που έβλεπε ως σημαντικά θέματα. Ήταν ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης οι ακροάσεις με τη βασίλισσα. Έτσι, αυτό δεν προέκυψε ποτέ »

Ο Τζόνσον περιέγραψε πώς εκείνος και η αείμνηστη μονάρχης συζητούσαν «σχεδόν τα πάντα» κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων συνομιλιών τους. Πρόσθεσε ότι οι ακροάσεις μαζί της ήταν «ένα φανταστικό διάλειμμα από οτιδήποτε άλλο» και «μια υπέροχη στιγμή ηρεμίας». Αποτίοντας φόρο τιμής στην ομιλία της Βασίλισσας στο έθνος κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown για τον κορονοϊό τον Απρίλιο του 2020, ο Τζόνσον είπε ότι το μήνυμα ήταν «απίστευτα σημαντικό» και ότι ακόμη και οι αστέρες της ποπ «δεν θα είχαν τον ίδιο αντίκτυπο με αυτή τη μετάδοση».