ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: Σεισμός 7,2 βαθμών στα νοτιοανατολικά - Κτήρια κατέρρευσαν, δρόμοι κόπηκαν στα δύο

Ισχυρός σεισμός 'έπλήηξε την Ταϊβάν
Ισχυρός σεισμός έπληξε την Ταϊβάν
Α.Ρ

Σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών επληξε το νοτιοανατολικό τμήμα της Ταϊβάν,  ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS). Δρόμοι κόπηκαν στα δύο, κτήρια κατέρρευσαν, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα

Σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ταϊβάν, έπληξε το αραιοκατοικημένο νοτιοανατολικό τμήμα της την Κυριακή, με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για κατεστραμμένα κτήρια, εκτροχιασμό ενός βαγονιού και ανθρώπους εγκλωβισμένους

Οι αρχές είπαν ότι το επίκεντρο ήταν στην κομητεία Taitung και ακολούθησε μετασεισμός 6,4 Ρίχτερ το βράδυ του Σαββάτου στην ίδια περιοχή, ο οποίος δεν προκάλεσε θύματα. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ο σεισμός είχε μέγεθος 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν ανέφεραν ότι ένα χαμηλό κτήριο όπου στεγαζόταν ένα ψιλικατζίδικο κατέρρευσε και οι εργασίες διάσωσης άρχισαν για να απεγκλωβιστούν όσοι βρίσκονταν μέσα. Τουλάχιστον ένα βαγόνι τρένου εκτροχιάστηκε σε σταθμό στην ανατολική ακτή. Η σιδηροδρομική αρχή είπε ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση στην Ταϊβάν μετά τον σεισμό. Είπε ότι είναι πιθανό να εκδηλωθούν επικίνδυνα κύματα σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο κατά μήκος των ακτών της Ταϊβάν. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για κύματα τσουνάμι ύψους 1 μέτρου σε τμήμα του νομού Οκινάουα μετά τον σεισμό.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ταϊβάν, ανακοίνωσε το μετεωρολογικό γραφείο. Τα κτίρια σείστηκαν για λίγο στην πρωτεύουσα Ταϊπέι. Επιστημονικά πάρκα στις νότιες πόλεις Ταϊνάν και Καοσιούνγκ, όπου βρίσκονται μεγάλα εργοστάσια ημιαγωγών, ανέφεραν ότι δεν υπήρξε καμία επίπτωση στις λειτουργίες τους.

Η Ταϊβάν βρίσκεται κοντά στη συμβολή δύο τεκτονικών πλακών και είναι επιρρεπής σε σεισμούς. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σεισμό στη νότια Ταϊβάν το 2016, ενώ ένας σεισμός 7,3 Ρίχτερ σκότωσε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους το 1999.

Σχετικές ειδήσεις:

Ταϊβάν: Ισχυρός σεισμός 7,2 βαθμών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας - Προειδοποίηση για τσουνάμι