ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: «Πλαφόν στο φυσικό αέριο θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Ευρώπη»

Νορβηγία: «Πλαφόν στο φυσικό αέριο θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Ευρώπη»
AP

Νορβηγία: «Αν η Ευρώπη περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου, θα της γυρίσει μπούμερανγκ», λέει ο νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε υποστήριξε πως η σωστή επιλογή είναι η διαμόρφωση της τιμής από τις αγορές: «Αν η Ευρώπη περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου, θα της γυρίσει μπούμερανγκ».

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, σε συνέντευξή του σε τέσσερα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η γαλλική εφημερίδα Les Echos, απορρίπτει τις κατηγορίες περί «πολεμικής κερδοσκοπίας», οι οποίες εξαπολύθηκαν κατά της χώρας του με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, και καλεί την ΕΕ, εάν επιθυμεί να συνάψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις, να δεχθεί ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει απαραίτητο για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την ενεργειακή μετάβαση.

Ο νορβηγός πρωθυπουργός σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας του οι υψηλές και ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επηρεάζουν άμεσα τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, έχουν δεκαπλασιαστεί, τη στιγμή που οι περισσότεροι Νορβηγοί θερμαίνουν τα σπίτια τους με ρεύμα. Τονίζει ταυτόχρονα ότι η κρίση που πλήττει την ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν είναι προς όφελος της Νορβηγίας, δεδομένου ότι οι περισσότερες νορβηγικές βιομηχανίες συνεργάζονται στενά με ευρωπαϊκές.

Σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Γιόνας Γκαρ Στέρε σημειώνει ότι «εναπόκειται στους ιστορικούς να κρίνουν την πραγματική αποτελεσματικότητά τους στη ρωσική οικονομία», χαρακτηρίζοντας ωστόσο την επιβολή τους «σωστή». «Ήταν σωστή η κίνηση της Ευρώπης να απαντήσει άμεσα στη ρωσική επιθετικότητα και η Νορβηγία ακολούθησε σε όλα τα «πακέτα κυρώσεων», λέει επισημαίνοντας πως «οι κυρώσεις παράγουν αποτελέσματα και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά τις σημαντικότερες συνέπειες τις φέρει ο ουκρανικός λαός, ο οποίος δέχεται καθημερινές επιθέσεις. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξουμε την Ουκρανία στη νόμιμη άμυνά της και να στηρίξουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Σχετικές ειδήσεις

Νορβηγία: Σύλληψη έξι Ρώσων για φωτογράφιση στρατιωτικών εγκαταστάσεων

Νορβηγία: Η κυβέρνηση αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ενεργειακή κρίση: Η Νορβηγία αναπτύσσει στρατό σε μεγάλες μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου