ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Η κυβέρνηση αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Νορβηγία: Η κυβέρνηση αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας.
AP

Η Νορβηγία επιθυμεί να αυξήσει σημαντικά τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Νορβηγία πρότεινε το πρωί της Πέμπτης να αυξήσει κατά σχεδόν 9,8% τον αμυντικό της προϋπολογισμό για το 2023 προκειμένου κυρίως να ενισχύσει τις ικανότητες των υπηρεσιών Πληροφοριών και το απόθεμα των πυρομαχικών της.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 η κεντροαριστερή κυβέρνηση προτείνει να διατεθούν 75,8 δισεκ, κορώνες (7,4 δισεκ. ευρώ) στις ένοπλες δυνάμεις, δηλαδή 6,8 δισεκ. κορώνες περισσότερες σε σχέση με φέτος.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Νορβηγίας και της Ευρώπης», επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας Μπγιορν Αρίλντ Γκραμ.

«Ο πόλεμος έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας, της οικονομίας αλλά και ανθρωπιστικές συνέπειες», πρόσθεσε.

Μέλος του ΝΑΤΟ, η Νορβηγία μοιράζεται σύνορα μήκους 198 χιλιομέτρων με τη Ρωσία στην Αρκτική και σκοπεύει με τον αυξημένο προϋπολογισμό να ενισχύσει τις στρατιωτικές υπηρεσίες Πληροφοριών, τα αποθέματα πυρομαχικών της και τη φύλαξη της χώρας.

Επιπλέον μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για την αντικατάσταση εξοπλισμού που δόθηκε στην Ουκρανία αλλά και για νέες δωρεές για το 2023. Το Όσλο έχει ήδη προσφέρει στο Κίεβο 22 ολμοβόλα, αντιαρματικά όπλα και αντιαεροπορικούς πυραύλους, ελαφρά τεθωρακισμένα και ατομικό εξοπλισμό.

Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα χρειαστεί τη στήριξη και άλλων κομμάτων για να περάσει τον προϋπολογισμό, στον οποία ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ενεργειακή κρίση: Η Νορβηγία αναπτύσσει στρατό σε μεγάλες μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου

O «χάρτης» των Ευρωπαίων royals: Από το Μονακό έως τη Νορβηγία και ο ισχυρός οίκος των Ουίνδσορ

«Χείρα βοηθείας» από τη Νορβηγία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πέσουν οι τιμές του φυσικού αέριου