ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χείρα βοηθείας» από τη Νορβηγία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πέσουν οι τιμές του φυσικού αέριου

«Χείρα βοηθείας» από τη Νορβηγία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πέσουν οι τιμές του φυσικού αέριου
AP

Έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχοντας φυσικό αέριο ώστε να πέσει η τιμή του εμφανίζεται η Νορβηγία σύμφωνα με το Bloomberg.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε αυτές τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου» δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με εταιρείες φυσικού αερίου, με τις οποίες συζήτησε τρόπους μείωσης της τιμής στην οποία πουλάει η Νορβηγία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αυτόν τον τρόπο προανήγγειλε τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά και να πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου που οδηγούν πολλά νοικοκυριά στην επιστροφή στο πετρέλαιο αλλά και επιχειρήσεις στο «χείλος του γκρεμού».

Από τη μέρα που η Ρωσία έχει κόψει τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία είναι πια ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο. Η Νορβηγία αναμένεται να παράγει περίπου 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις τον Μάιο, αύξηση 8% από το 2021, καθώς οι παραγωγοί αύξησαν την παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερο.