ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι 6 «μνηστήρες» για την πρωθυπουργική καρέκλα της Τρας

H Λιζ Τρας
H Λιζ Τρας
Α.Ρ

Τρίτο πρωθυπουργό σε δύο μήνες αναζητάει η Βρετανία, μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας. Η κούρσα για την αντικατάστασή της αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Μετά απο έξι χαοτικές εβδομάδες η Λιζ Τρας ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Βρετανίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες εκλογές για να αποφασιστεί ποιος θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών.

Οι επίδοξοι υποψήφιοι χρειάζονται τη στήριξη τουλάχιστον 100 συναδέλφων βουλευτών των Τόρις για να μπουν στο ψηφοδέλτιο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να είναι περισσότεροι από τρεις, καθώς υπάρχουν 357 βουλευτές των Τόρις.

Στην πράξη, είναι πιθανό να υπάρχουν δύο υποψήφιοι. ή ακόμα και ένας, που θα γινόταν αρχηγός χωρίς ψήφο από μέλη του κόμματος. Ακολουθούν μερικοί από τους πιθανούς υποψηφίους.

Ρίσι Σουνάκ

Ο Ρίσι Σουνάκ μπήκε στη μάχη αντικατάστασης του Μπόρις Τζόνσον νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι και έφτασε στο «τελικό» μαζί με την Τρας, έχοντας κερδίσει τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τους Συντηρητικούς βουλευτές.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας προειδοποίησε ότι τα φορολογικά σχέδια της αντιπάλου του θα έβλαπταν την οικονομία, αλλά το μήνυμά του απέτυχε να φτάσει στα μέλη του κόμματος και έχασε με 21.000 ψήφους.

Ο Σούνακ έγινε βουλευτής το 2015, για την εκλογική περιφέρεια του Βόρειου Γιορκσάιρ του Ρίτσμοντ. Λίγοι εκτός της περιφέρειας είχαν ακούσει για αυτόν, αλλά ήταν υπουργός Οικονομικών μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020. Αναγκάστηκε γρήγορα να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, ξοδεύοντας τεράστια χρηματικά ποσά προσπαθώντας να διατηρήσει την οικονομία «όρθια» κατά τη διάρκεια του lockdown, γεγονός που ενίσχυσε τη δημοτικότητά του.

Ωστόσο, η φήμη του «πληγώθηκε» μετά τις αποκαλύψεις για τις φορολογικές υποθέσεις της συζύγου του και λίγο αργότερα έλαβε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων lockdown. Η συντηρητική βουλευτής Άντζελα Ρίτσαρντσον έχει ήδη υποσχεθεί την υποστήριξή της στον Σουνάκ λέγοντας: «Έχοντας περάσει το καλοκαίρι υποστηρίζοντας την ηγεσία του Ρίσι Σουνάκ, οι απόψεις μου για την καταλληλότητά του δεν έχουν αλλάξει»

Πένι Μορντάντ

Η Πένι Μόρνταντ πήρε μία γεύση από την πρωθυπουργία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν υποστήριξε τη Λιζ Τρας κατά τη διάρκεια μιας επείγουσας ερώτησης στο Κοινοβούλιο. Έλαβε καλές κριτικές για την απόδοσή της και μπορεί να επιθυμεί να ξαναθέσει υποψηφιότητα.

Πήρε μέρος στον τελευταίο διαγωνισμό και εξασφάλισε ισχυρή υποστήριξη από τους συναδέλφους της βουλευτές, αλλά δεν πέρασε στην τελική φάση. Αφού υποστήριξε την Τρας, διορίστηκε αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων και λόρδος πρόεδρος του Privy Council - πράγμα που σήμαινε ότι προήδρευε του Συμβουλίου Διαδοχής για τον νέο βασιλιά.

Το 2019, έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου - μια φυσική εξέλιξη για έναν έφεδρο ναυτικό που είχε ήδη υπηρετήσει ως υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον. Έχει λάβει μέχρι στιγμής υποστήριξη από τους βουλευτές John Lamont, Maria Miller, Bob Seely και Damian Collins.

Μπόρις Τζόνσον

Πολλοί από τους διεκδικητές είναι πιθανό να είναι γνώριμα πρόσωπα, και κανένας πιο γνώριμος από τον άνθρωπο που ήταν πρωθυπουργός μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του τον Ιούλιο, μετά από μαζική εξέγερση υπουργών και βουλευτών. Ακολούθησαν διαμάχες πολλών μηνών σχετικά με το πάρτι lockdown της Ντάουνινγκ Στριτ και άλλες διαμάχες, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού του Κρις Πίντσερ ως αναπληρωτή αρχηγού, παρά το γεγονός ότι γνώριζε μια επίσημη καταγγελία για την «ανάρμοστη συμπεριφορά» του βουλευτή.

Παρ'ολα αυτά, εξακολουθεί να έχει συμμάχους τόσο στη Βουλή όσο και στο κόμμα γενικότερα. Η μακροχρόνια υποστηρικτής του Ναντίν Ντόρις υποστήριξε ότι πρέπει να επιστρέψει, καθώς έλαβε εντολή από το βρετανικό κοινό στις εκλογές του 2019.

Άλλοι βουλευτές που έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της επιστροφής του Τζόνσον στο Νο 10 της Ντάουνινγ Στριτ είναι οι: Paul Bristow, Brendan Clarke-Smith, Andrea Jenkyns και Michael Fabricant.

Μπεν Γουάλας

Ενώ πολλοί κορυφαίοι Τόρις διχάζουν, ο υπουργός Άμυνας θεωρείται ευρέως από τους συναδέλφους βουλευτές ως μία ασφαλής επιλογή. Ο Γουάλας έχει τραβήξει την προσοχή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς το ΗΒ πήρε έγκαιρα την απόφαση να στηρίξει το Κίεβο με όπλα και εκπαίδευση.

Παρά την αντίθεσή του στο Brexit, ο Γουάλας υπήρξε βασικός υποστηρικτής του Μπόρις Τζόνσον και ανταμείφθηκε με μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο το 2019. Πριν γίνει πολιτικός, υπηρέτησε ως στρατιώτης στη Γερμανία, την Κύπρο, το Μπελίζ και τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου απέτρεψε μια προσπάθεια του IRA να πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση εναντίον Βρετανών στρατιωτών.

Μετά την αποχώρηση του Τζόνσον, υπήρξαν εικασίες ότι ο Γουάλας θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα, ιδίως καθώς βρισκόταν στην κορυφή των δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε ο ιστότοπος Conservative Home, ωστόσο επέλεξε να υποστηρίξει την Τρας αντ' αυτού, χαρακτηρίζοντάς την «αυθεντική».

Kέμι Μπάντενοχ

Ήταν η υποψήφια-έκπληξη στην πιο πρόσφατη κούρσα και παρόλο που δεν κέρδισε, ο διαγωνισμός βοήθησε σημαντικά στην ενίσχυση του προφίλ της. Κέρδισε την υποστήριξη του ανώτερου συντηρητικού Μάικλ Γκόουβ και τράβηξε την προσοχή για τις επιθέσεις της στη λεγόμενη κουλτούρα «αφύπνισης».

Γεννημένη στο Γουίμπλεντον, στο νότιο Λονδίνο, μεγάλωσε στις ΗΠΑ και τη Νιγηρία, όπου εργαζόταν η μητέρα της ως καθηγήτρια ψυχολογίας. Πριν φτάσει στο Κοινοβούλιο - όπου εκπροσωπεί το Saffron Walden - εργάστηκε για την ιδιωτική τράπεζα Coutts και το περιοδικό The Spectator.

Ο υψηλότερος ρόλος της στην κυβέρνηση μέχρι σήμερα ήταν επικεφαλής του τμήματος διεθνούς εμπορίου.

Σουέλα Μπράβερμαν

Η παραίτηση της πρώην υπουργού Εσωτερικών αύξησε την πίεση στη Λιζ Τρας, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί λιγότερο από 24 ώρες αργότερα. Αν και η αποχώρηση της έγινε φαινομενικά για παραβίαση δεδομένων, στην οργισμένη επιστολή παραίτησής της υπαινίχθηκε μια διαφωνία για τη μετανάστευση.

Η Μπρέιβερμαν προσπάθησε να απευθυνθεί στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός της για κοινωνικά ζητήματα, λέγοντας ότι είναι «όνειρό» της να αρχίσει να μεταφέρει μετανάστες στη Ρουάντα. Η πρώην δικηγόρος είναι υπέρμαχος του Brexit και υπήρξε γενικός εισαγγελέας στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Συμμετείχε στην τελευταία αναμέτρηση για την ηγεσία μετά την παραίτησή του, αλλά καταψηφίστηκε στον δεύτερο γύρο.

Οι γονείς της μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960 από την Κένυα και τον Μαυρίκιο, και οι δύο πέρασαν χρόνο στην τοπική πολιτική - με τη μητέρα της να είναι περιφερειακή σύμβουλος για 16 χρόνια.

Ήταν η πρώτος υπουργός του υπουργικού συμβουλίου που πήρε άδεια μητρότητας - μετά την αλλαγή του νόμου ώστε οι υπουργοί να μπορούν να λαμβάνουν άδεια μητρότητας μετ' αποδοχών, καθώς προηγουμένως όφειλαν να παραιτηθούν από τις θέσεις τους.