ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Φαβορί ο Σούνακ μετά την «ντρίμπλα» Τζόνσον -H επόμενη ημέρα

O Ρίσι Σούνακ φαβορί για την πρωθυπουργία της Βρετανίας
O Ρίσι Σούνακ φαβορί για την πρωθυπουργία της Βρετανίας
ΑΡ

Ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει όπως όλα δείχνουν ο επόμενος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον απο την κούρσα της πρωθυπουργίας για να διαφυλάξει όπως είπε την ενότητα της χώρας και του Κόμματος

Ο Ρίσι Σουνάκ θα γίνει εκτός απροόπτου επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα την Κυριακή, λέγοντας ότι αν και είχε αρκετή υποστήριξη απο τους συναδέλφους, συνειδητοποίησε ότι η χώρα και το Συντηρητικό Κόμμα χρειάζονται ενότητα.

Ο Τζόνσον επέστρεψε στην Αγγλία από τις διακοπές του στην Καραϊβική για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 100 βουλευτών και να λάβει μέρος στη σημερινή «μάχη» για τη διοαδοχή της Λιζ Τρας, της γυναίκας που τον διαδέχθηκε τον Σεπτέμβριο, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω μιας σειράς σκανδάλων.

Είπε ότι είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη 102 βουλευτών και θα μπορούσε να είχε «επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ», αλλά δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον Σουνάκ, ούτε την άλλη υποψήφια Πένυ Μορντάντ, να ενωθούν «για το εθνικό συμφέρον». «Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε ο Τζόνσον αργά την Κυριακή. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε εξασφαλίσει τη δημόσια υποστήριξη από 60 Συντηρητικούς βουλευτές μέχρι την Κυριακή, πολύ λιγότερες από τις μισές «ψήφους» απο εκείνες που είχε λάβει ο Σουνάκ.

Η δήλωση του Τζόνσον πιθανότατα ανοίγει το δρόμο για τον επίδοξο αντίπαλό του, τον 42χρονο πρώην υπουργό Οικονομικών Σουνάκ, να γίνει πρωθυπουργός, πιθανότατα ακόμη και σήμερα. Εάν επιβεβαιωθεί, θα αντικαταστήσει την Τρας, η οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω του οικονομιικού της προγράμματος που προκάλεσε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Νέος πρωθυπουργός ακόμη και σήμερα;

Σύμφωνα με τους κανόνες, εάν μόνο ένας υποψήφιος εξασφαλίσει την υποστήριξη 100 συντηρητικών βουλευτών, θα διοριστεί πρωθυπουργός τη Δευτέρα.

Εάν δύο υποψήφιοι περάσουν το όριο, θα διεξαχθεί ψηφοφορία στα μέλη του κόμματος, με τον νικητή να ανακοινώνεται την Παρασκευή, λίγες μέρες πριν ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ αποκαλύψει την κατάσταση των οικονομικών της χώρας στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα δημοσιευτεί στις 31 Οκτωβρίου.

Η διαδικασία είχε εγείρει ανησυχίες ότι ο Τζόνσον θα επέστρεφε στην Ντάουνινγκ Στριτ με την υποστήριξη των μελών του κόμματος και όχι της πλειοψηφίας των βουλευτών στο κοινοβούλιο, αφήνοντας το κόμμα διχασμένο. Ο Χαντ δήλωσε την υποστήριξή του στον Σουνάκ αργά την Κυριακή (23/10)

Ορισμένοι υποστηρικτές του Τζόνσον θα μπορούσαν να στραφούν στη Μορντάντ, η οποία παρουσιάστηκε ως υποψήφια ενότητας, αλλά πολλοί μεταπήδησαν αμέσως στον Σουνάκ. Πηγή κοντά στην εκστρατεία της είπε ότι η πρώην υπουργός Άμυνας θα συνεχίσει τον διαγωνισμό. «Είναι η ενωτική υποψήφια που είναι πιο πιθανό να κρατήσει ενωμένο το Συντηρητικό Κόμμα», είπε η πηγή.

Ο Τζόνσον ασχολείται με τη βρετανική πολιτική από τότε που έγινε δήμαρχος του Λονδίνου το 2008 και έγινε το «πρόσωπο του Brexit» το 2016. Ενώ οδήγησε το Συντηρητικό Κόμμα σε συντριπτική νίκη στις εκλογές του 2019, αναγκάστηκε να αποχωρήσει μόλις τρία χρόνια αργότερα από μια εξέγερση των υπουργών του.

Ο Σουνάκ είπε ότι ελπίζει ότι ο Τζόνσον θα συνεχίσει να συνεισφέρει στη δημόσια ζωή «στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Υποστηρικτής του ωστόσο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η κύρια αντίδρασή του ήταν η ανακούφιση γιατί αν ο Τζόνσον είχε κερδίσει το «κόμμα θα είχε διαλυθεί».

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Μια ακόμη βουλευτής των Τόρις, η Λούσι Άλαν είπε στο Twitter: «Υποστήριξα τον Μπόρις για πρωθυπουργό, αλλά νομίζω ότι έκανε το σωστό για τη χώρα», ενώ κι άλλοι πρώην υποστηρικτές του έσπευσαν να τηρήσουν αποστάσεις. Ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Nαντίμ Ζαχάουι, ο οποίος λίγα λεπτά νωρίτερα είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο στον ιστότοπο Daily Telegraph επαινώντας τον Τζόνσον είπε ότι «μια μέρα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική».

«Ο Ρίσι είναι απίστευτα ταλαντούχος, θα έχει μια ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβουλευτικό Συντηρητικό Κόμμα και θα έχει την πλήρη υποστήριξη και πίστη μου», είπε. Νωρίτερα, πολλοί από τους συντηρητικούς νομοθέτες που κανονικά υποστηρίζουν τον Τζόνσον άλλαξαν στρατόπεδο, λέγοντας ότι η χώρα χρειαζόταν μια περίοδο σταθερότητας μετά από μήνες αναταραχής που έχει πυροδοτήσει πρωτοσέλιδα και έχει σημάνει συναγερμό σε όλο τον κόσμο.

Ο Τζόνσον εξακολουθεί επίσης να αντιμετωπίζει έρευνα από την επιτροπή προνομίων για το αν παραπλάνησε το κοινοβούλιο σχετικά με τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID-19. Θα μπορούσε να αναγκαστεί να παραιτηθεί ή να εγκαταλείψει το αξίωμα εάν κριθεί ένοχος.

Ο Σουνάκ κέρδισε για πρώτη φορά την προοσοχή όταν, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Τζόνσον μόλις ενέσκηψε η πανδημία στη Βρετανία, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα για να σστηρίξει εκατομμύρια ανθρώπους, εν μέσω καραντίνας. «Υπηρέτησα ως υπουργός Οικονομικών σας, βοηθώντας να οδηγήσουμε την οικονομία μας στις πιο δύσκολες στιγμές», είπε την Κυριακή (23/10). «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά οι ευκαιρίες εάν κάνουμε τη σωστή επιλογή είναι εκπληκτικές.»

Ποιος είναι ο Σούνακ

Εάν επιλεγεί, ο Σουνάκ θα ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός Ινδικής καταγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας έφταναν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, φοίτησε στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Aκσάτα Μάρθι. Πατέρας της είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Ναραγιάνα Μάρθι, ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd.