ΚΟΣΜΟΣ

James Webb: Φωτογραφίζει τη γέννηση ενός άστρου - Εντυπωσιακές εικόνες

James Webb: Φωτογραφίζει τη γέννηση ενός άστρου - Εντυπωσιακές εικόνες
Εικόνες από την γέννηση ενός νεαρού άστρου κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA.
NASA

Ένα αστέρι γεννιέται! Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA καταγράφει τις απαρχές ενός πολύ νεαρού άστρου που δημιουργεί ένα πύρινο σύννεφο σε σχήμα κλεψύδρας καθώς «τρέφεται» με τη γύρω ύλη για να αυξηθεί σε μέγεθος του

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) της NASA απαθανάτισε τις «κάποτε κρυμμένες» απαρχές ενός πολύ νεαρού άστρου κατά τη διάρκεια της εξερεύνησής του για την εύρεση των πρώτων γαλαξιών.

Η εικόνα αυτού του πρωτοάστρου - που δεν είχε καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν – έχει σχήμα «κλεψύδρας» και μοιάζει σαν να φλέγεται στη μέση του σκοτεινού σύμπαντος ενώ είναι ορατό μόνο στο υπέρυθρο φως.

Χρησιμοποιώντας την υπέρυθρη κάμερά του (NIRCam), το Webb όχι μόνο μπόρεσε να διεισδύσει στο σκοτεινό σύννεφο που είχε τυλίξει το νέο αστέρι αλλά και να κοιτάξει πίσω στο χρόνο καταγράφοντας την στιγμή που το νέο αστέρι «τρέφεται με ένα σύννεφο ύλης για να αυξηθεί σε μέγεθος.

Η NASA δημοσίευσε τις μοναδικές αυτές εικόνες, ενώ σημείωσε ότι το πρωτοάστρου, που ονομάστηκε L1527, «παρέχει ένα παράθυρο για το πώς έμοιαζαν ο ήλιος και το ηλιακό μας σύστημα στα σπάργανά τους».

Το «ηλιακό φίδι» που κατέγραψε το Solar Orbiter

Η στιγμή που ένα «ηλιακό φίδι» γλιστράει στην επιφάνεια του ήλιου στα 380.000 μιλίων την ώρα κατέγραψε το διαστημικό σκάφος Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Με τον όρο αυτό ο ESA περιγράφει ουσιαστικά έναν «σωλήνα» ψυχρών ατμοσφαιρικών αερίων ο οποίος αναδύθηκε από ένα σημείο που αργότερα εξερράγη.

Αυτό που κάνει το «ηλιακό φίδι» τόσο συναρπαστικό είναι ότι ξεκίνησε από μια ηλιακή ενεργή περιοχή που αργότερα εξερράγη, εκτοξεύοντας δισεκατομμύρια τόνους πλάσματος στο διάστημα.

Το συμβάν – σύμφωνα με τους επιστήμονες - θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντικές εκρήξεις στον ήλιο.

Το φαινόμενο εντοπίστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), που είναι επικεφαλής της αποστολής του Solar Orbiter σε συνεργασία με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), το σκάφος είχε επίσης την ευκαιρία να παρατηρήσει το νότιο πόλο του Ήλιου.

Είναι η πρώτη φορά που οποιοδήποτε επίγειο ή διαστημικό τηλεσκόπιο τράβηξε τόσο λεπτομερείς εικόνες αυτής της περιοχής του μητρικού άστρου μας, η οποία πιστεύεται ότι παίζει ρόλο κλειδί στη δημιουργία του ηλιακού μαγνητικού πεδίου.

Το Solar Orbiter,το οποίο είχε εκτοξευθεί τον Φεβρουάριο του 2020 και φέρει δέκα επιστημονικά όργανα (εννέα ευρωπαϊκά και ένα αμερικανικό), έκανε την πρώτη του προσέγγιση στον Ήλιο στις 26 Μαρτίου φθάνοντας στο λεγόμενο περιήλιο. Θα κάνει το επόμενο κοντινό πέρασμά του στις 13 Οκτωβρίου, σε ακόμη μικρότερη απόσταση από το άστρο, οπότε αναμένεται να τραβήξει ακόμη πιο λεπτομερείς εικόνες. Αλλά μόνο μετά το 2026 το σκάφος θα μπορέσει να «δει» τις πολικές περιοχές του Ήλιου πιο άμεσα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.