ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Υποχώρησε από τα υψηλά του Νοεμβρίου ο πληθωρισμός

Γαλλία: Υποχώρησε από τα υψηλά του Νοεμβρίου ο πληθωρισμός
AP

Κατά 5,9% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, όπως ενημέρωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας INSEE στην προκαταρκτική έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη. Σε μηνιαίο επίπεδο, το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,1%.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής αρχής της χώρας (Insee), ο ετήσιος πληθωρισμός -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκή Ένωσης- διαμορφώθηκε στο 6,7% έναντι 7,1% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, καταγράφηκε αποπληθωρισμός 0,1% έναντι πληθωρισμού 0,4% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,4%.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γαλλία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,9% έναντι 6,2% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,4%. Σε μηνιαίο επίπεδο, καταγράφηκε αποπληθωρισμός 0,1% έναντι πληθωρισμού 0,3% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,5%.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές ενέργειας κατέγραψαν ετήσια αύξηση 15,1% έναντι ετήσιας αύξησης 18,4% τον Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 12,1% ενώ ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 2,9% από 3% τον Νοέμβριο. Τα στοιχειά έρχονται μετά από την κάμψη που κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Δεκέμβριο, υποχωρώντας από τα επίπεδα του 10%.