ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση-«φωτιά»: Το Βερολίνο κατηγορεί την Τουρκία για κατασκοπία εντός γερμανικών εδαφών

Έκθεση-«φωτιά»: Το Βερολίνο κατηγορεί την Τουρκία για κατασκοπία εντός γερμανικών εδαφών
AP photo

Καταδικαστική για τη συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Γερμανίας είναι ογκώδης έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσδιορίζει την Τουρκία ως τον μοναδικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ που διεξάγει δραστηριότητες κατασκοπείας και πληροφοριών σε γερμανικό έδαφος, που θεωρείται απειλή για τη συνταγματική τάξη και την κοινωνική συνοχή της Γερμανίας και εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τη σχέση μεταξύ των δύο χώρες.

Η ογκώδης έκθεση που «καίει» την Τουρκία

Η έκθεση 380 σελίδων που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και Κοινότητας (Bundesministerium des Innern und für Heimat, BMI) και παρουσιάστηκε από την υπουργό Εσωτερικών Nacy Faeser, αναφέρει την Τουρκία μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν ως «κύριοι συντελεστές κατασκοπείας με στόχο τη Γερμανία, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που κατευθύνονται από υπηρεσίες πληροφοριών, επιχειρήσεις διάδοσης και επιρροής».

«Οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες κατά της Γερμανίας από ξένες δυνάμεις γίνονται όλο και πιο πολύπλευρες και περίπλοκες. Περιλαμβάνουν ανθρώπινες πηγές καθώς και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι τέτοιες δραστηριότητες «αποτελούν σοβαρή απειλή για τη Γερμανία και τα γερμανικά συμφέροντα» και είναι «επιζήμια για την εθνική κυριαρχία της Γερμανίας».

Η παρουσία των Γκρίζων Λύκων

Οι δραστηριότητες των Γκρίζων Λύκων στη Γερμανία, μαζί με τους στενούς δεσμούς τους με το τουρκικό κράτος και την MIT, αποτελούν ακόμη ένα ζήτημα που απασχολεί τις γερμανικές αρχές. Οι ξενοφοβικές και αντισημιτικές τάσεις της ομάδας, καθώς και η εμπλοκή της σε δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλεια της Γερμανίας. Στη Γερμανία δρουν πάνω από 12.000 υποστηρικτές του κινήματος.

Η σύνδεσή της με το ακραίο κόμμα MHP προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας, λένε οι Γερμανοί, καθώς το MHP είναι εταίρος του κυβερνώντος ΑΚΡ και έχει ισχυρή παρουσία στις μυστικές υπηρεσίες, τον στρατό και την αστυνομία της Τουρκίας.

Η παρατήρηση της έκθεσης ότι οι ενώσεις των Γκρίζων Λύκων προσπαθούν να προβάλλουν μια μετριοπαθή δημόσια εικόνα, ενώ εσωτερικά καλλιεργούν μια ακροδεξιά εξτρεμιστική ιδεολογία, απλώς υπογραμμίζει πόσο δύσκολη είναι η αποτελεσματική αναγνώριση και αντιμετώπιση πιθανών απειλών για την ασφάλεια.

Η Γερμανία στο στόχαστρο της ΜΙΤ

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αισθητή αύξηση της επιθετικής στοχοποίησης επικριτών και γενικά αντιφρονούντων που ζουν στη Γερμανία από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT, όπως και άλλες τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών. Δύο είναι οι βασικές παράμετροι.

Ο «πόλεμος» της κυβέρνησης Ερντογάν με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στο εξωτερικό. Πολλά μέλη του κινήματος έχουν αναζητήσει καταφύγιο -ή έχουν άσυλο- στη Γερμανία. Το ίδιο ισχύει και για Κούρδους.

Η άλλη όψη της επιρροής της Τουρκίας έχει να κάνει με την σημαντική υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση Ερντογάν σε φιλοτουρκικές κυβερνητικές ομάδες, ιδίως σε ισλαμιστικές και ακροδεξιές ομάδες που δρουν στη Γερμανία. Αυτή η στήριξη έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την έκταση της ξένης επιρροής στο γερμανικό έδαφος.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Τουρκικής Χεζμποπλάχ, που δραστηριοποιείται κυρίως μεταξύ του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας και στη Γερμανίας. Παρά το γεγονός ότι περιλαμβανόταν επισήμως από το 2000 στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τουρκία και κατεστάλη, πολλά μέλη της αφέθηκαν ελεύθερα από τη φυλακή χάρη στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Η κατάσταση αυτή, συνεχίζει το Nordic Monitor, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προσέγγιση της τουρκικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ και του πολιτικού της βραχίονα, του Κόμματος Ελεύθερη Αιτία (HÜDA-PAR). Το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ συνήψε επίσημα συμμαχία με το HÜDA-PAR στις τελευταίες εκλογές και είχε μια αποτελεσματική συνεργασία την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ένα ανησυχητικό επίπεδο συνεργασίας με μια ομάδα που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η εκλογή τριών ηγετικών στελεχών της HÜDA-PAR στην τουρκική Εθνοσυνέλευση με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΡ υπογραμμίζει τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της συμμαχίας στο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας. Ο αντίκτυπος επεκτείνεται και στη Γερμανία.

Η εμπλοκή και των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών στην υποστήριξη της Χεζμπολάχ στην Τουρκία αποτελεί πηγή περαιτέρω ανησυχίας. Και οι δύο μυστικές υπηρεσίες έχουν χρησιμοποιήσει τη Χεζμπολάχ ως μέσο για την προώθηση των αντίστοιχων συμφερόντων και προγραμμάτων τους. Η παροχή χρηματοδότησης και άλλης υποστήριξης για την οργάνωση στην Τουρκία και τις θυγατρικές της στην Ευρώπη υποδηλώνει μια πιθανή συνεργασία που μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην περιφερειακή και διεθνή δυναμική.

Οι πληροφορίες συμβάλουν στις πολιτικές αποφάσεις του Ερντογάν

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία και άλλοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες πληροφοριών τους για να αποκτήσουν πληροφορίες, να ασκήσουν επιρροή, να παρακολουθήσουν τους επικριτές τους ή να επιδιώξουν άλλα συμφέροντα, κυρίως λόγω του ρόλου της Γερμανίας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι αρχές ασφαλείας αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του τουρκικού κυβερνητικού μηχανισμού. Θεωρείται ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εφαρμογή των πολιτικών τους αποφάσεων.

«Στη Γερμανία, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκοπεύουν οργανώσεις και άτομα που αντιτίθενται ή πιστεύεται ότι αντιτίθενται στην τουρκική κυβέρνηση», αναφέρεται στην έκθεση.