ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Καλλιστεία «Μις Υφήλιος» - Οι διαγωνιζόμενες καταγγέλλουν σεξουαλική κακοποίηση

Σάλος με τα καλλιστεία στην Ινδονησία
Σάλος με τα καλλιστεία στην Ινδονησία

Διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία που διεξήχθησαν πρόσφατα στην Τζακάρτα, για την καλλονή που θα εκπροσωπήσει την Ινδονησία στην τελική φάση για την ανάδειξη της «Μις Υφήλιος», κατήγγειλαν τους διοργανωτές για σεξουαλική παρενόχληση

Αρκετές υποψήφιες των καλλιστείων «Μις Υφήλιος» στην Ινδονησία υπέβαλαν καταγγελίες στην αστυνομία, κατηγορώντας τους διοργανωτές για σεξουαλική κακοποίηση. Οι διαγωνιζόμενες κλήθηκαν να βγάλουν το μπλουζάκι τους για «σωματικούς ελέγχους» και φωτογραφίες δύο ημέρες πριν από τον τελικό στις 3 Αυγούστου, είπε ένας από τους δικηγόρους τους.

Οι διοργανωτές φέρεται να είπαν στις γυναίκες ότι έπρεπε «να εξετάσουν τυχόν σημάδια, όπως κυτταρίτιδα ή τατουάζ στο σώμα τους». «Νιώθω ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματά μου», είπε μία από τις καταγγέλλουσες

«Με έχει επηρεάσει ψυχικά. Είχα προβλήματα με τον ύπνο», είπε, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, μαζί με άλλες κοπέλες που υπέστησαν την ίδια δοκιμασία, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η τοπική τηλεόραση θόλωσε τα πρόσωπά τους στις εκπομπές για να προστατεύσει την ταυτότητά τους.

Η Mellisa Anggraeni, δικηγόρος που εκπροσωπεί τρεις από τους διαγωνιζόμενες που παραπονέθηκαν, είπε ότι αναμένει να εμφανιστούν κι άλλες. Η αστυνομία στην πρωτεύουσα Τζακάρτα εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα διερευνήσει περαιτέρω το θέμα. Ο Οργανισμός Μις Υφήλιος της Ινδονησίας θα διερευνήσει τους ισχυρισμούς, ανέφερε η ιδιοκτήτρια Πόπι Καπέλα, τονίζοντας οτι εξετάζει το θέμα και ότι λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη τους ισχυρισμούς για σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ενώ οι σωματικοί έλεγχοι είναι φυσιολογικοί στη χώρα, συνήθως δεν ζητείται από τις διαγωνιζόμενες να γδυθούν, είπε η Maria Harfanti, πρώην Μις Ινδονησία. Πρόσθεσε ότι οι διοργανωτές ζητούν επίσης συχνά τον δείκτη μάζας σώματος των διαγωνιζομένων για να ελέγξουν τις αναλογίες του σώματός τους.

Στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, μία από τις καταγγέλλουσες είπε ότι οι σωματικοί έλεγχοι έγιναν σε κλειστό δωμάτιο, αλλά υπήρχαν και κάποιοι άνδρες. Η πόρτα δεν ήταν εντελώς κλειστή, δίνοντας στους ανθρώπους έξω μια θέα, πρόσθεσε.

Ενώ τα καλλιστεία επιτρέπονται εδώ και καιρό στην Ινδονησία, οι διοργανωτές προσέχουν να μην προσβάλλουν συντηρητικά τμήματα της κοινωνίας. Το 2013, ο διαγωνισμός Μις Κόσμος ακύρωσε την εμφάνιση με μπικίνι , όταν διοργανώθηκε στο μουσουλμανικό έθνος.

Ο διαγωνισμός Μις Υφήλιος Miss Universe που βρίσκεται πλέον στην 73η έκδοσή του, είναι δημοφιλής στη Νοτιοανατολική Ασία, ειδικά στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη, όπου οι νικήτριες γίνονται διάσημες και επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.