ΚΟΣΜΟΣ

Iron Beam: Το ισραηλινό σύστημα λέιζερ που θα εξουδετερώνει πυραύλους και UAV

Iron Beam: Το ισραηλινό σύστημα λέιζερ που θα εξουδετερώνει πυραύλους και UAV

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το σύστημα Iron Beam (Σιδερένια Ακτίνα), χρησιμοποιεί λέιζερ για να υπερθερμαίνει και να εξουδετερώνει αεροπορικές απειλές. 

Να επισπεύσει στην ένταξη στο οπλοστάσιό του το νέο υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό όπλο Laser με την ονομασία Iron Beam (Σιδερένια Ακτίνα) υποχρεώνουν το Ισραήλ οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μετά την επίθεση της Χαμάς.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ήδη υπάρχουν αναφορές ότι μονάδες του Iron Beam, που πρώτη φορά δοκιμάστηκε επί του πεδίου το 2022, έχουν αναπτυχθεί ήδη στο έδαφος του Ισραήλ.

Το νέο αυτό οπλικό σύστημα πρόκειται να αποτελέσει το πέμπτο στοιχείο της πολυστρωματικής ασπίδας ενεργητικής αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας που διαθέτει το Ισραήλ.

Η ανάπτυξη του αποσκοπεί στη με χαμηλό (ανεκτό) οικονομικό κόστος αντιμετώπιση απειλών μικρού και πολύ μικρού βεληνεκούς. Σχεδιάζεται να αναπτυχθεί για την προστασία παραμεθόριων κοινοτήτων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων προσφέροντας δυνατότητες σημειακής άμυνας κατά διαφόρων τύπων εναέριων απειλών.

Με βάση τα όσα αποδεσμεύθηκαν από τη Rafael που αναπτύσσει το σύστημα το Iron Beam θα καταστρέφει τους στόχους με τη χρήση μίας δέσμης λέιζερ υψηλής ισχύος.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι το σύστημα, που μπορεί να λειτουργεί ημέρα και νύκτα, ως ανεξάρτητο σύστημα ή ως μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Rafael,το Iron Beam μπορεί να χρησιμοποιείται για την εμπλοκή στόχων σε πολύ μικρά βεληνεκή και σε «επίπεδα χαμηλότερα αυτών που σήμερα χρησιμοποιείται το Iron Dome».

Μάλιστα, επεσήμαναν ότι ως οπλικό σύστημα το Iron Beam έχει σχεδιαστεί για την πρόκληση ελάχιστων παράπλευρων ζημιών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μηδενικών παρεμβολών στην φίλια εναέρια κυκλοφορία στην περιοχή του στόχου.