ΚΟΣΜΟΣ

«Kαμπάνακι» στη Δύση για κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων – Ο «σκοτεινός» ρόλος Αλ Κάιντα και ISIS

«Kαμπάνακι» στη Δύση για κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων – Ο «σκοτεινός» ρόλος Αλ Κάιντα και ISIS
AP, φωτογραφία αρχείου.

Φόβοι για τρομοκρατικά «χτυπήματα» στην Ευρώπη, στον απόηχο της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εξαιτίας των «υπόγειων» δράσεων της Αλ Κάιντα και του ISIS, με τις οργανώσεις να ενθαρρύνουν τους οπαδούς τους, να «εξαπολύσουν» τρομοκρατικές επιθέσεις κατά ισραηλινών και αμερικανικών στόχων.

Τα «σκοτεινά» μηνύματα συσπείρωσης στα κοινωνικά δίκτυα

Παρακλάδια της Αλ Κάιντα, μέσω σειράς δημοσιεύσεων κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, συνεχάρησαν τη Χαμάς για την «εισβολή στο Ισραήλ», όπως χαρακτήρισαν τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου των μαχητών, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι και κρατούνται όμηροι περισσότεροι από 200 άλλοι.

Η αγανάκτηση στον αραβικό κόσμο για τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα, την εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση, αλλά και την επικείμενη χερσαία εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα και ο ISIS, σύμφωνα με ειδικούς.

Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη

Ο Κεν ΜακΚάλουμ, Διευθυντής της MI5, στάθηκε στον κίνδυνο αναφορικά με ενδεχόμενη «αυθόρμητη ή απρόβλεπτη απάντηση» ατόμων στη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία έχουν φανατισθεί, μέσω του διαδικτύου, μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ.

Τον Μάιο, οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ολλανδίας προειδοποίησαν ότι είχε αυξηθεί η τρομοκρατική απειλή από τον ISIS στην Ευρώπη, ενώ και ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, σημειώνοντας ότι η πατρίδα του και «οι υπόλοιποι γείτονες» στοχοποιούνται ξανά.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τζιχαντιστής μαχαίρωσε και σκότωσε έναν δάσκαλο στη Γαλλία, ενώ, στο Βέλγιο, ένας οπαδός του ISIS, ηλικίας 45 ετών και γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας, σκότωσε δύο Σουηδούς φιλάθλους στις Βρυξέλλες.

Ανησυχία για νέο «κύμα» τρομοκρατικών επιθέσεων

Η Al – Shabaab, «δάκτυλος» της Αλ Κάιντα στη Σομαλία, κάλεσε τους απανταχού μουσουλμάνους «να συγκεντρωθούν και να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τους μουτζαχεντίν κατά των Εβραίων και των υποκριτών, απίστων συμμάχων τους. Η δύναμη αυτού του (σ.σ. μουσουλμανικού) έθνους έγκειται σε εκείνη των τζιχαντιστικών μετώπων του», σε πρόσφατη ανακοίνωση.

Η εμπόλεμη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν αποτελεί απλώς μία «μάχη των ισλαμικών φατριών, ειδικά στη γη της Παλαιστίνης, αλλά μάλλον ολόκληρης της μουσουλμανικής Ούμα (σ.σ. κοινότητα)».

Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν και άλλα «παρακλάδια» της Αλ Κάιντα στην ινδική υποήπειρο, την Υεμένη και τη Συρία, σύμφωνα με το Long War Journal, που ειδικεύεται στην ισλαμιστική βία. Αυτές οι εκκλήσεις για τζιχαντιστική βία εντείνουν την ανησυχία δυτικών αξιωματούχων για νέο «κύμα» τρομοκρατικής βίας.

Η κόντρα της Αλ Κάιντα με τον ISIS

Παλαιότερα, η Αλ Κάιντα έχει επικρίνει οργανώσεις όπως οι Χαμάς και Χεζμπολάχ, μη έχοντας σημαντική παρουσία στη Γάζα ή στη Δυτική Όχθη. Αν και μοιράζονται ορισμένους στόχους και ιδέες, υπάρχουν πολύ σημαντικές ιδεολογικές διαφορές. Η Αλ Κάιντα, επί παραδείγματι, επέκρινε τη συμμετοχή των δύο ομάδων στη διοίκηση και την κυβέρνηση.

O ISIS παρείχε συμβουλές με «πρακτικά βήματα για την καταπολέμηση των Εβραίων», αλλά επέκρινε τη Χαμάς για τους δεσμούς με το Ιράν και τη στενή εστίαση στο Ισραήλ. Μάλιστα, κάλεσε σε επιθέσεις «εναντίον των Εβραίων σε ολόκληρο τον πλανήτη», αλλά και συγκεκριμένα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Μεταξύ ISIS και Αλ Κάιντα υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός, ο οποίος οδηγεί σε ανταγωνιστική ρητορική από τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, στην προσπάθεια να στρατολογήσουν νεοσύλλεκτους. Αμφότερες έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά, τα τελευταία χρόνια.

Ο ISIS απώλεσε το λεγόμενο «χαλιφάτο» στη Συρία και το Ιράκ, ενώ, ο βετεράνος επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σκοτώθηκε πέρυσι ύστερα από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Σχετικές ειδήσεις