ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ κατά Wikipedia... ξανά: «Τους δίνω ένα δισ. δολάρια αν αλλάξουν το όνομά τους σε Dkipedia»

Έλον Μασκ κατά Wikipedia... ξανά: «Τους δίνω ένα δισ. δολάρια αν αλλάξουν το όνομά τους σε Dkipedia»

Ο Έλον Μασκ και πέρυσι είχε διαμάχη με τον ιστότοπο για την έλλειψη «αντικειμενικότητας» όπως είχε πει

Ο Έλον Μασκ δηλώνει ότι θα έδινε 1 δισ. δολάρια από την περιουσία του στην ιστοσελίδα Wikipedia, εάν η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια άλλαζε το όνομά της σε «D-kipedia».

Ο Μασκ πέρυσι είχε διαμάχη με τον ιστότοπο, που βασίζεται σε δωρεές, για την έλλειψη «αντικειμενικότητας» όπως είχε πει και την Κυριακή «ξανά χτύπησε» και έκανε αυτή την προσφορά.

«Θα τους δώσω ένα δισεκατομμύριο δολάρια αν αλλάξουν το όνομά τους σε D-kipedia», έγραψε ο Μασκ στην πλατφόρμα Χ, ενώ επέκρινε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που βρίσκεται πίσω από την ιστοσελίδα, το Wikimedia Foundation, επειδή, όπως είπε ζητάει πολλά χρήματα.

«Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το Ίδρυμα Wikimedia θέλει τόσα πολλά χρήματα;», είπε ο Μασκ, η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε περίπου 204 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. «Η Wikipedia χάνει την αντικειμενικότητά της».

«Σίγουρα δεν χρειάζονται για τη λειτουργία της Wikipedia. Μπορείτε κυριολεκτικά να χωρέσετε ένα αντίγραφο ολόκληρου του κειμένου στο τηλέφωνό σας! Οπότε, για ποιο λόγο ζητούνται τα χρήματα; Τα ερευνητικά μυαλά θέλουν να μάθουν…», συμπλήρωσε.

Το σχόλιο του αυτό ο Μασκ το συνόδευε με ένα σημείωμα, το οποίο ανέφερε ότι μέσω της Wikipedia, που βασίζεται στις ενημερωτικές σελίδες που γράφουν και συντηρούν εθελοντές, το Ίδρυμα Wikimedia διαχειρίζεται περισσότερες από 25 δισ. προβολές σελίδων και 44 εκατ. επεξεργασίες σελίδων μηνιαία.

Η New York Post αναφέρει πως η επιχείρηση απαιτεί περίπου 146 εκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για την ανάπτυξη προϊόντων, τη βελτίωση του σχεδιασμού καθώς και τη νομική υποστήριξη αλλά και την εκπαίδευση, τη διοίκηση και τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Σε αίτημα της εφημερίδας για σχόλιο από το Wikimedia, εκπρόσωπός του επεσήμανε πως το μοντέλο χρηματοδότησης του οργανισμού βασίζεται σε δωρεές. «Η Wikipedia είναι ο μόνος δικτυακός τόπος μεταξύ των 10 πιο πολυσύχναστων παγκόσμιων δικτυακών τόπων, που διαχειρίζεται από ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το Ίδρυμα Wikimedia. Λειτουργεί με ένα κλάσμα του κόστους αυτών των ιστότοπων και επενδύουμε κάθε δωρεά που λαμβάνουμε, στην εξυπηρέτηση της Wikipedia, σε άλλα έργα της Wikimedia και στην αποστολή της ελεύθερης γνώσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας πως η μέση δωρεά είναι 11 δολάρια.

Να τονίσουμε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ τα βάζει με τη Wikipedia, καθώς πέρυσι επιτέθηκε στον ιστότοπο επειδή εμπόδισε τους χρήστες να επεξεργαστούν το λήμμα «ύφεση» κατηγορώντας ότι έκανε παρεμβάσεις για την κυβέρνηση Μπάιντεν. «Η Wikipedia χάνει την αντικειμενικότητά της», έγραψε ο Μασκ στο Twitter τον Ιούλιο του 2022, επισημαίνοντας στην ανάρτηση τον συνιδρυτή της Jimmy Wales στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα πάντως με την διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, ο καθένας μπορεί να γίνει ένας λεγόμενος «Wikipedian» – εθελοντές που συνεισφέρουν στις σελίδες της Βικιπαίδειας – απλά δημιουργώντας έναν λογαριασμό στον ιστότοπο. «Μην ανησυχείτε αν δεν καταλαβαίνετε τα πάντα στην αρχή, καθώς είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείτε την κοινή λογική καθώς προχωράτε στην επεξεργασία», αναφέρει η σελίδα της Wikipedia για το πώς να συνεισφέρετε. «Δεν απαιτείται τελειότητα, καθώς είναι ένα έργο σε εξέλιξη», προστίθεται.