ΚΟΣΜΟΣ

Φονικό ψύχος στις ΗΠΑ: Πάνω από 50 οι νεκροί της κακοκαιρίας - Κλειστά σχολεία και μπλακ άουτ

To χιονισμένο Καπιτώλιο
To χιονισμένο Καπιτώλιο
ΑΡ

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εννέα πολιτείες των ΗΠΑ από τις 12 Ιανουαρίου από το σφοδρό κύμα ψύχους. Δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης κατέρρευσαν, τα δημόσια σχολεία έβαλαν λουκέτο και πολλοί κυβερνήτες κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δύο εβδομάδες πολικού ψύχους που μετέτρεψαν τους δρόμους σε παγίδες ,πάγωσαν ανθρώπους μέχρι θανάτου από το Κάνσας μέχρι το Όρεγκον και προκάλεσαν διακοπές ρεύματος που θα μπορούσαν να χρειαστούν εβδομάδες για να επιλυθούν.

Η βροχή, το χιόνι, ο άνεμος και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν τουλάχιστον 55 θανάτους στις ΗΠΑ. τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθώς μια σειρά από καταιγίδες έπληξε ολόκληρη τη χώρα. Σχολεία και δρόμοι έχουν κλείσει και η εναέρια κυκλοφορία έχει διακοπεί

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η πρόβλεψη για την επόμενη εβδομάδα δείχνει θερμοκρασίες πάνω από τις μέσες τιμές σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Σφοδρές χιονοπτώσεις έπληξαν τη Νέα Υόρκη, τη Βαλτιμόρη και την Ουάσιγκτον, την Παρασκευή, ενώ στο Μίσιγκαν Σίτι της Ιντιάνα έπεσαν τουλάχιστον 43 εκατοστά χιονιού. Όμως τα μεγαλύτερα προβλήματα παρέμειναν σε μέρη που επλήγησαν σκληρά από καταιγίδες νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Στη δυτική ακτή, ο κυβερνήτης του Όρεγκον κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την πολιτεία το βράδυ της Πέμπτης, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την έναρξη μιας χιονοθύελλας. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα από το περασμένο Σαββατοκύριακο σε τμήματα της κοιλάδας Willamette του Όρεγκον λόγω της κακοκαιρίας.

«Μείναμε χωρίς ρεύμα το Σάββατο και μας είπαν χθες ότι θα περάσουν πάνω από δύο εβδομάδες για να επανέλθει», είπε ο Τζέιμι Κενγουόρθι, ένας μεσίτης ακινήτων στο Τζάσπερ της κομητείας Λέιν. Περίπου 90.000 πελάτες παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Παρασκευή το απόγευμα στην πολιτεία μετά από αλλεπάλληλες καταιγίδες, σύμφωνα με το poweroutage.us.

Τα δημόσια σχολεία του Πόρτλαντ ακύρωσαν τα μαθήματα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα εν μέσω ανησυχιών για παγωμένους δρόμους και ζημιές από το νερό σε κτίρια, ενώ διατάχθηκε επίσης κλειστά τα κρατικά γραφεία στην πόλη.

Ο πάγος ήταν επίσης ένα πρόβλημα στο Νότο. Το χιόνι και η παγωμένη βροχή πρόσθεσαν άλλο ένα στρώμα πάγου στο Τενεσί, όπου 22,8 εκατοστά χιονιού είχαν πέσει γύρω από το Νάσβιλ από την Κυριακή, σχεδόν διπλάσιο από τον ετήσιο μέσο όρο.

Οι αρχές απέδωσαν τουλάχιστον 17 θανάτους στο Τενεσί στις καιρικές συνθήκες και πιο συγκεκριμένα στα τροχαία που σημειώθηκαν. Στην κομητεία της Ουάσιγκτον, ένας ασθενής σε ένα ασθενοφόρο και ένας οδηγός φορτηγού σκοτώθηκαν σε μετωπική σύγκρουση όταν το φορτηγό έχασε τον έλεγχο σε χιονισμένο δρόμο.

Η έκθεση στο κρύο ήταν επίσης θανατηφόρα. Ένας 25χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός σε τροχόσπιτο στο Lewisburg, αφού μια θερμάστρα έπεσε και έσβησε. «Υπήρχε πάγος στους τοίχους εκεί μέσα», είπε ο επικεφαλής της κομητείας Μάρσαλ, αναπληρωτής Μπομπ Τζόνσον.

Το Κεντάκι ανέφερε πέντε θανάτους λόγω κρύου, ενώ και στην πολιτεία της Ουάσιγκτον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ψύχος. Οι άνθρωποι - οι περισσότεροι από τους οποίους θεωρούνταν άστεγοι - πέθαναν από την έκθεση στο κρύο μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες την περασμένη εβδομάδα στο Σιάτλ καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν πολύ κάτω από το μηδέν, δήλωσε το γραφείο του ιατροδικαστή.

Δύο άνθρωποι πέθαναν από έκθεση μέχρι τη Λουιζιάνα, όπου οι θερμοκρασίες σε τμήμα της πολιτείας παρέμειναν κάτω από το μηδέν για περισσότερες από δύο ημέρες. Το κρύο κατέστρεψε πολλά δίκτυα ύδρευσης στο Μέμφις, όπου οι αρχές άρχισαν να μοιράζουν εμφιαλωμένο νερό.

Στο Τζάκσον του Μισισιπή, οι αρχές επιβολής του νόμου ερευνούν εάν οι φήμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για πιθανή διακοπή νερού ώθησαν τους ανθρώπους να γεμίσουν τις μπανιέρες με νερό βρύσης. Το σύστημα ύδρευσης στην πρωτεύουσα του Μισισιπή κατέρρευσε προσωρινά για χιλιάδες πελάτες την Τετάρτη και την Πέμπτη, αν και η υπηρεσία αποκαταστάθηκε την Παρασκευή.

Μια σημαντική πτώση στις αιμοδοσίες οδήγησε την Chattanooga του Tennessee Blood Assurance να συστήσει σε περισσότερα από 70 νοσοκομεία σε πέντε πολιτείες να σταματήσουν τις προαιρετικές χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι την Τετάρτη για να αφήσουν τον οργανισμό να ξαναφτιάξει το απόθεμά του. Σε δελτίο τύπου την Πέμπτη, η ομάδα ανέφερε τον καιρό και πολλές μαζικές μεταγγίσεις αίματος τις προηγούμενες 24 ώρες στην έκκλησή της στα νοσοκομεία της Αλαμπάμα, της Τζόρτζια, του Κεντάκι, της Βόρειας Καρολίνας και του Τενεσί.

Χθες Παρασκευή (19/1), ένα νέο κύμα ψύχους ξεχύθηκε στα μεσοδυτικά από τον Καναδά, με αρκετές πολιτείες να παραμένουν σε επιφυλακή ακόμη και για θερμοκρασίες μείον 34 βαθμούς Κελσίου.

Από το δριμύ ψύχος τέλος που επικρατεί από την περασμένη εβδομάδα, περισσότερες από 60 πετρελαιοκηλίδες και άλλα περιβαλλοντικά περιστατικά έχουν αναφερθεί στα κοιτάσματα πετρελαίου Bakken της Βόρειας Ντακότα. Ο ψυχρός άνεμος έχει καταπονήσει τους εργαζόμενους και τον εξοπλισμό, αυξάνοντας την πιθανότητα ατυχημάτων.

Το χιόνι τελικά απομακρύνθηκε από το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης αργά την Πέμπτη, αφού έθαψε τμήματα της πόλης και ορισμένα προάστια επί πέντε ημέρες. Οι Buffalo Bills πρόσφεραν 20 δολάρια την ώρα σε όποιον βοηθήσει να καθαριστεί το Highmark Stadium πριν από τον αγώνα πλέι οφ της Κυριακής εναντίον των Kansas City Chiefs.

Το νομοθετικό σώμα της Δυτικής Βιρτζίνια αποχώρησε μετά από μια σύντομη συνεδρίαση την Παρασκευή, επειδή αρκετοί βουλευτές δεν μπορούσαν να περάσουν μέσα από χιονισμένους αυτοκινητόδρομους στο Καπιτώλιο για να ψηφίσουν νομοσχέδια. Στην Ουάσιγκτον, τα σχολεία έκλεισαν ξανά για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα και η κυβέρνηση καθυστέρησε τις εργασίες της για δύο ώρες. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδίαζε να φιλοξενήσει δημάρχους από όλη τη χώρα την Παρασκευή, και κατευθύνεται προς το σπίτι του στην παραλία στο Ντέλαγουερ για το Σαββατοκύριακο.