ΚΟΣΜΟΣ

Προς το τέλος της οδεύει η δίκη του Μπρέιβικ

Προς το τέλος της οδεύει η δίκη του Μπρέιβικ

Τα τελικά τους επιχειρήματα αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα οι Νορβηγοί εισαγγελείς, όσον αφορά στον εγκλεισμό του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σε ψυχιατρικό ίδρυμα ή στη φυλακή.

Με την αγόρευση των εισαγγελέων η δίκη εισέρχεται στο τελικό της στάδιο.

Οι εισαγγελείς Σβέιν Χόλντεν και Ίνγκα Μπέζερ Ενγκ έχουν δηλώσει ότι θα ζητήσουν ο Μπρέιβικ να παραμείνει υπό «υποχρεωτική φροντίδα ψυχικής υγείας» και έχουν ακόμα διατηρήσει το δικαίωμα να ζητήσουν την επιβολή ποινής κάθειρξης 21 ετών ή την προληπτική του κράτηση.

Στην διάρκεια της δίκης, ο Μπρέιβικ δεν επέδειξε καθόλου τύψεις και δήλωσε ότι ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική μονάδα είναι «το χειρότερο πράγμα στο οποίο μπορεί να υποβληθεί ένας πολιτικός ακτιβιστής».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τρεις στους τέσσερις Νορβηγούς θεωρούν ότι ο ακροδεξιός τρομοκράτης θα πρέπει να καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης για τους θανάτους 77 ανθρώπων και όχι να εγκλειστεί σε κλινική. Στην ερώτηση εάν «ο Μπρέιβικ έχει την ικανότητα καταλογισμού των πράξεών του», το 74% των ερωτηθέντων απαντά «ναι», το 10% κλίνει προς την ψυχιατρική του αντιμετώπιση και 15% δεν έχει διαμορφώσει άποψη ή αρνείται να απαντήσει.

Η δίκη ολοκληρώνεται αύριο με την αγόρευση των τελικών επιχειρημάτων της υπεράσπισης. Η ετυμηγορία στην δίκη που διήρκεσε δέκα εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί στις 20 Ιουλίου ή στις 24 Αυγούστου.