ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Αυξημένα ποσοστά μόλυβδου σε παιδιά – Έκλεισαν εργοστάσια

Κίνα: Αυξημένα ποσοστά μόλυβδου σε παιδιά – Έκλεισαν εργοστάσια

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ανατολική Κίνα με την αποκάλυψη πως μικρά παιδιά που διαμένουν κοντά σε βιομηχανική ζώνη, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά μολύβδου στον οργανισμό τους.

Δώδεκα εργοστάσια τα οποία παράγουν χημικά προϊόντα, αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, έπειτα από αίτημα των γονέων που διαμένουν στις γύρω περιοχές.

Αιτία του ξεσηκωμού, είναι πως τουλάχιστον 15 παιδιά που ελέγχθηκαν, εμφανίζουν υψηλά ποσοστά μολύβδου στον οργανισμό τους.

Ο δήμος της πόλης Σιάν, αρχικά προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, ωστόσο τελικά οι γονείς κατάφεραν να πάρουν αυτό που ζητούσαν, κλείνοντας τα εργοστάσια προσωρινά.

Στην ανακοίνωση, τονίζεται πως «τα δώδεκα εργοστάσια που παράγουν χημικά προϊόντα, ανακυκλωμένο χαρτί και επεξεργάζονται μέταλλα έκλεισαν για να διεξαχθεί έρευνα». Πάντως, έσπευσε να υπερασπιστεί τις βιομηχανίες, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για διαρροή μολύβδου από τη βιομηχανική ζώνη.

Ο μόλυβδος είναι ιδιαίτερα βλαβερός για τον οργανισμό, αφού μπορεί να μπλοκάρει την παραγωγή αιμογλοβίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα όργανα του σώματος. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευπαθή στη δηλητηρίαση από μόλυβδο.