ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνει το προβάδισμά του ο Ομπάμα στις Η.Π.Α.

Αυξάνει το προβάδισμά του ο Ομπάμα στις Η.Π.Α.

Οι Αμερικανοί είναι όλο και απαισιόδοξοι για το μέλλον, αλλά δεν μοιάζουν να επιρρίπτουν την ευθύνη γι' αυτό στον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διεύρυνε ελαφρά το προβάδισμά του έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών ψηφοφόρων λένε πως θεωρούν ότι η χώρα κινείται σε εσφαλμένη κατεύθυνση. Μόλις ένα 31% θεωρεί ότι οι ΗΠΑ κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση--ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2011.

Όμως το προβάδισμα του Ομπάμα επί του Ρόμνεϊ στις τάξεις των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αυξήθηκε μία μονάδα, στο 49% έναντι 42%, σε σύγκριση με αυτό των έξι μονάδων που είχε καταγραφεί ένα μήνα νωρίτερα.

Τα αποτελέσματα της μηνιαίας δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία η πλειοψηφία των ερωτηθέντων συμφώνησαν πως η οικονομία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καταδεικνύει πως η προσπάθεια της εκστρατείας του Ομπάμα να παρουσιάσει τον Ρόμνεϊ ως έναν πολιτικό που δεν έχει καμιά επαφή με τις ανησυχίες των πολιτών της μεσαίας τάξης φέρνει αποτέλεσμα.

Ο ειδικός της εταιρείας Ipsos Κρις Τζάκσον επισήμανε πως ο Ομπάμα "μοιάζει να είναι, σε έναν βαθμό, προστατευμένος" από το γεγονός ότι ένα υψηλότερο ποσοστό των Αμερικανών θεωρεί χειρότερη τη συνολική κατάσταση.

Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.168 ενηλίκων, περιλαμβανομένων 1.014 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, από την 2α ως την 6η Αυγούστου. Την ίδια περίοδο, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε πως οι εργοδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες προσέλαβαν τους περισσότερους εργαζόμενους τους τελευταίους πέντε μήνες, αλλά παρ' όλ' αυτά το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 8,3%, από 8,2%.

Ακόμα κι έτσι όμως, σε μια εξέλιξη αντίστροφη από εκείνη του Μαΐου, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είπαν ότι θεωρούν πως ο Ομπάμα χειρίζεται καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε ο Ρόμνεϊ ζητήματα που άπτονται της απασχόλησης, της οικονομίας και τα φορολογικά.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θεωρεί ότι ο Ομπάμα είναι ισχυρότερος σε ό,τι αφορά την απασχόληση και την οικονομία (46%) από ό,τι ο Ρόμνεϊ (44%). Το ίδιο ισχύει και για τα φορολογικά θέματα (Ομπάμα 49%, Ρόμνεϊ 38%).

Το προβάδισμα του Ομπάμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ανέφερε ο Τζάκσον.

Σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή, ο Ρόμνεϊ --ο οποίος βάσισε την εκστρατεία του στην ιδέα ότι είναι καλύτερος από τον σημερινό πρόεδρο στο χειρισμό της οικονομίας-- θα χρειαζόταν ένα προβάδισμα 5-8% επί του Ομπάμα στα ζητήματα της οικονομίας και της απασχόλησης για να κερδίσει τις εκλογές.