Σήμερα η ετυμηγορία για τον Μπρέιβικ

Newsbomb

Το κρίσιμο ερώτημα σχετικά με την ποινική ευθύνη του ακροδεξιού τρομοκράτη Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, πρόκειται να απαντηθεί σήμερα, κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του νορβηγικού δικαστηρίου για μια από τις χειρότερες σφαγές που έχουν διαπραχθεί ποτέ στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ σκότωσε αρχικά οκτώ ανθρώπους με μια βομβιστική επίθεση εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια άλλους 69, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, ανοίγοντας πυρ σε μια θερινή κατασκήνωση της οργάνωσης νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Αν κηρυχθεί ποινικά υπεύθυνος, ο 33χρονος εξτρεμιστής μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών, μια ποινή που μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον εφόσον θα κρίνεται επικίνδυνος. Αν κριθεί ανεύθυνος, θα καταδικαστεί σε εγκλεισμό σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, σε αμφότερες τις περιπτώσεις υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο κατηγορούμενος, ο οποίος δικάζεται για «πράξεις τρομοκρατίας», να τελειώσει τη ζωή του έγκλειστος.

Ο ίδιος επιμένει πως πρέπει να κριθεί ένοχος για τις πράξεις του, για τις οποίες πιστεύει πως ήταν «τρομερές, αλλά απαραίτητες», από φόβο μήπως η ιδεολογία του δυσφημηθεί από μια ψυχική παθολογία και έχει δηλώσει πως δεν θα ασκήσει έφεση αν το δικαστήριο τον κηρύξει υπεύθυνο και τον καταδικάσει σε κάθειρξη.

Σε αντίθετη περίπτωση θα υποβάλει έφεση, πιθανόν αμέσως, αν οι πέντε δικαστές του δικαστηρίου του Όσλο διατάξουν τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρείο, επανέλαβε την Πέμπτη ο δικηγόρος του, ο Γκάιρ Λίπεσταντ.

Διαβάστε επίσης:

Το πρωτοσέλιδο της Sun με τον γυμνό πρίγκιπα Χάρι

Χιλή: 113 συλλήψεις φοιτητών σε συλλαλητήριο

Πτώση ρεκόρ στις τιμές των ακινήτων

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved