ΚΟΣΜΟΣ

Μουφτής Βουλγαρίας: Νέα προσπάθεια αφομοίωσης των Μουσουλμάνων

Μουφτής Βουλγαρίας: Νέα προσπάθεια αφομοίωσης των Μουσουλμάνων

«Τα αντίποινα κατά των Μουσουλμάνων δεν αποτελούν τακτική μιας ξεχωριστής κομματικής ιδεολογίας, αλλά είναι η ίδια η ιδεολογία της Βουλγαρίας, κατά τα τελευταία 130 χρόνια».

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής Μουφτής Μουσταφά Χατζή Αλής σε συνέντευξή του στο «Al Jazeera-Balkans». «Σήμερα στη Βουλγαρία υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο μουσουλμάνοι. Όλοι αναγνωρίζουν τον επικεφαλής Μουφτή. Ο μουφτής είναι ένα όργανο που αντιπροσωπεύει τη θρησκευτική ζωή των μουσουλμάνων στο τρίτο βουλγαρικό κράτος», δήλωσε ο Μουσταφά Αλής. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μουσουλμάνοι έχουν μια πικρή ιστορία στη Βουλγαρία καθώς προσπαθούν να ανακτήσουν την ταυτότητά τους.

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτή η διαδικασία δεν θα επέστρεφε ποτέ, αλλά δυστυχώς, εκδηλώνονται νέες εθνικιστικές ενέργειες που οδηγούν στην αφομοίωση των μουσουλμάνων. Αυτό θυμίζει τις μαύρες σελίδες της ιστορίας. Η πραγματική διαδικασία ανάκαμψης δεν είναι προϊόν μιας κομματικής ιδεολογίας, αλλά, ιδεολογία του ιδίου του κράτους, εδώ και 130 χρόνια», δήλωσε ο Μουφτής. Ερωτηθείς αν στη Βουλγαρία υπάρχουν ακραίες μουσουλμανικές τάσεις, ο Μουσταφά Αλής είπε:

«Ριζοσπάστες στοχαστές βρίσκονται παντού, αλλά δεν υπάρχουν στη Βουλγαρία οργανώσεις με τέτοια βάση. Το Μουφτείο παρακολουθεί σοβαρά την κατάσταση για την πρόληψη ριζοσπαστικών φαινομένων. Την ίδια στιγμή και οι αρχές παρακολουθούν την κατάσταση που διαμορφώνεται στην μουσουλμανική κοινότητα της Βουλγαρίας», δήλωσε ο Αλής.

Απόδοση: Βαλκανικό Περισκόπιο