ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Μπερεζόφσκι είχε στείλει επιστολή στον Πούτιν»

«Ο Μπερεζόφσκι είχε στείλει επιστολή στον Πούτιν»

Την ύπαρξη επιστολής του Μπόρις Μπερεζόφσκι προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με την οποία ζητούσε από τον πρόεδρο της Ρωσίας να τον συγχωρέσει, επιβεβαίωσε η 23χρονη σύντροφος του νεκρού μεγιστάνα.


Η Κατερίνα Σαμπίροβα, σε συνέντευξή της σε ρωσικό περιοδικό, υποστηρίζει ότι ο Μπερεζόφσκι είχε μιλήσει για επιστροφή του στη Ρωσία, μετά το πλήγμα που δέχτηκε τον Αύγουστο, όταν έχασε τη δικαστική διαμάχη με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς.

«Έλεγε, 'είμαι πολύ άσχημα, δεν ξέρω τι να κάνω'», λέει η Κατερίνα Σαμπίροβα. «Είπε πως η μοναδική πιθανότητα να επιστρέψει στη Ρωσία και να 'ξαναφτιαχτεί', ήταν να ζητήσει συγγνώμη από τον Πούτιν. Μιλούσε γι' αυτό σαν να ήταν η τελευταία ευκαιρία του», εξηγεί η νεαρή γυναίκα.

«Είδα το χειρόγραφο, μου το διάβασε. Ζητούσε συγγνώμη και ζητούσε να μπορέσει να επιστρέψει», προσθέτει.

Η νεαρή γυναίκα διευκρινίζει πως η επιστολή φαίνεται πως εστάλη το Νοέμβριο. «Μια μέρα, μού είπε, 'Λοιπόν, τώρα περιμένουμε την απάντηση'», λέει.

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι ήταν μυστικοσύμβουλος του Κρεμλίνου ο οποίος αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία μετά την άνοδο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία το 2000. Μετά το θάνατό του στις 23 Μαρτίου, το Κρεμλίνο είχε υποστηρίξει αμέσως ότι ο Μπερεζόφσκι είχε γράψει στον Πούτιν για να ικετεύσει τη συγγνώμη του και να ζητήσει να μπορέσει να επιστρέψει στη Ρωσία.

Ωστόσο, η 23χρονη γυναίκα αμφισβητεί ότι ο θάνατος του Μπερεζόφσκι οφείλεται σε αυτοκτονία.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πιστέψω», δηλώνει. Όπως και πολλοί άλλοι που γνώριζαν καλά τον πρώην ολιγάρχη, περιγράφει τους τελευταίους μήνες συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης: ο Μπόρις Μπερεζόφσκι έπασχε από αϋπνία, δεν ήθελε να σηκωθεί το πρωί από το κρεβάτι, δεν έβγαινε πια και δεν ήθελε να βλέπει κανέναν.

Του μίλησε στο τηλέφωνο την παραμονή του θανάτου του, αργά το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου, και η φωνή του ακουγόταν «καλύτερα απ' ό,τι συνήθως», αφηγείται.

Η ίδια δεν ζούσε μαζί με τον Μπόρις Μπερεζόφσκι και δεν ήταν στο Λονδίνο τη στιγμή του θανάτου του.