ΚΟΣΜΟΣ

Επανήλθε η ηρεμία μετά από 20 ώρες συγκρούσεων στην πλατεία Ταξίμ

Επανήλθε η ηρεμία μετά από 20 ώρες συγκρούσεων στην πλατεία Ταξίμ

Η ηρεμία επέστρεψε τα ξημερώματα της Τρίτης προς την Τετάρτη στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, μετά από 20 ώρες συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).


Οι τελευταίες συγκρούσεις στους δρόμους που «επιτρέπουν» την πρόσβαση στην περιοχή η οποία έχει γίνει το προπύργιο της διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγιναν περί τις 03:00 τα ξημερώματα τοπική ώρα.

Λίγο πριν από τις 05:00, και ενώ ακούστηκε η προσευχή του μουεζίνη στους δρόμους που οδηγούν στο Βόσπορο, αρκετά απορριμματοφόρα του δήμου της Κωνσταντινούπολης εμφανίστηκαν για να απομακρύνουν τα υπολείμματα από τα κάνιστρα των δακρυγόνων, τα σκουπίδια και τα απομεινάρια των οδοφραγμάτων, που επί οκτώ ημέρες, είχαν μπλοκάρει κάθε πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ και στο περίφημο πλέον Πάρκο Γκεζί.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας και τα θωρακισμένα οχήματα τους συγκεντρώθηκαν κοντά στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ, ένα τεράστιο μαύρο κτίριο. Κοντά σε αυτό και στο Μνημείο της Ανεξαρτησίας στην άλλη άκρη της πλατείας, πολλές μονάδες της αστυνομίας αναπαύονται ή κοιμούνται αναφέρει ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου .

Η περίφημη οδός Ιστιγκλάλ και αυτή θέατρο συγκρούσεων το περασμένο βράδυ, έχει επίσης αδειάσει από διαδηλωτές και απλώς μερικοί αστυνομικοί περιφέρονται.