ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίμ: Ωμή βία από την αστυνομία – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Ταξίμ: Ωμή βία από την αστυνομία – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Επεισόδια και εικόνες πολέμου στην Τουρκία σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με την αστυνομία να διαλύει την κατάληψη στο πάρκο Γκεζί, κάνοντας χρήση χημικών και δακρυγόνων σε διαδηλωτές που προσπαθούσαν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για 29 τραυματίες και έναν νεκρό, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ήταν μια από τις χειρότερες νύχτες ταραχών τις τελευταίες 18 ημέρες που οι διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους: με χρήση δακρυγόνων και κανόνια νερού οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο πάρκο Γκεζί και έριξαν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.

Η επέμβαση της αστυνομίας δεν σταμάτησε στο πάρκο. Οι μάχες σώμα με σώμα επεκτάθηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλουν μέσα στο ξενοδοχείο Ντιβάν που οι διαδηλωτές έχουν μετατρέψει σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο.

Κορυφώνονται οι διαδηλώσεις

Σε μεγάλη συγκέντρωση καλεί σήμερα η πλατφόρμα Ταξίμ, που συνενώνει 116 κινήματα, «απέναντι» στους υποστηρικτές του Ερντογάν. «Φωτιά» πήραν τα κοινωνικά δίκτυα μέσω των οποίων οι διαδηλωτές έκαναν γνωστή την αντίστασή τους ανά τον κόσμο. Οι πολέμιοι της κυβέρνησης ελπίζουν και αναμένουν συμμετοχή εντός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Μετά τα γεγονότα του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη τα εργατικά συνδικάτα απειλούν με γενική απεργία τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος του συνδικάτου εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ανακοίνωσε τη πρόθεσή του για γενική απεργία.

«Το κράτος έχει κηρύξει τον πόλεμο εναντίον του λαού του»

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ενός εκπροσώπου του Reuters που κάνει λόγο για εμφύλιο πόλεμο! Συγκεκριμένα αναφέρει: «Γύρω στις 9 η αστυνομία κάνει την εμφάνισή της στο πάρκο Γκεζί. Οι διαθέσεις τους είναι άγριες. Μεταξύ των διαδηλωτών βρίσκονται, έγκυες, γυναίκες με τα παιδιά τους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι αστυνομικοί γκρεμίζουν το ιατρικό τρέϊλερ. Εν τω μεταξύ στην Κωνσταντινούπολη έχουν κλείσει όλες οι κάμερες ασφαλείας και οι κάμερες κυκλοφορίας. Η γέφυρα του Βοσπόρου έχει κλείσει ενώ και το μετρό παραμένει κλειστό. Το Divan Hotel το οποίο βρίσκεται δίπλα στο πάρκο Γκεζί βρίσκεται υπό πολιορκία από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οποιοσδήποτε βρίσκεται στον δρόμο συλλαμβάνεται και ξυλοκοπείται άγρια.»

Σύμφωνα με τον ίδιο τον δημοσιογράφο ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου δήλωσε πως εαν πάθει το παραμικρό κάποιους από όσους βρίσκονται μέσα στο ξενοδοχείο ή αν επιτρέψουν την είσοδο στις αστυνομικές δυνάμεις, το προσωπικό ασφαλείας θα απολυθεί.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια που χρησιμοποιεί για να περιγράψει την κάτάστση που βιώνει:

«Έζησα την κόλαση στην πόλη Besiktas αλλά και στην Ταξίμ. Τώρα όμως η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή. Αυτό είναι ένας εμφύλιος πόλεμος. Το κράτος έχει κηρύξει τον πόλεμο εναντίον του λαού του»