ΚΟΣΜΟΣ

«Λαβράκι» ο Σνόουντεν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

«Λαβράκι» ο Σνόουντεν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

Όσο ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραμένει στο χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας, τόσο ενισχύονται οι υποψίες ότι ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας NSA συνομιλεί με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.


Ακόμη και η διάψευση του Πούτιν την Τρίτη είναι αδύνατο να δώσει τέλος στις φήμες που θέλουν τον Σνόουντεν να μιλά στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες ανυπομονούν να μάθουν ό,τι δεν έχει μέχρι στιγμής αφήσει να διαρρεύσει. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Μόσχα μπορεί ακόμη και να τον παραδώσει στις ΗΠΑ στο πλαίσιο μίας ψυχροπολεμικού τύπου ανταλλαγής, παρότι αυτό φαντάζει λιγότερο πιθανό αφού ο Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσής του για να αντιμετωπίσει την κατηγορία της κατασκοπείας στην πατρίδα του.

Ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο Σνόουντεν «είναι λαβράκι για τον καθένα, τις όποιες μυστικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων των δικών μας. Όλες οι μυστικές υπηρεσίες θα ήθελαν να μιλήσουν μαζί του».

Επίσης, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) δεν απάντησε άμεσα στο πρακτορείο Ρόιτερς που ζήτησε κάποιο σχετικό σχόλιο, αλλά ένας πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας είπε ότι η Μόσχα είναι απίθανο να χάσει την ευκαιρία υποθέτοντας ότι ο Σνόουντεν θα θέλει να συνεργαστεί.

«Θα ήταν ανόητο να χαθεί αυτή η ευκαιρία για την απόκτηση πληροφοριών που είναι πολύ δύσκολο, αδύνατο ή ακριβό να αποκτηθούν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο», δήλωσε ο πρώην κατάσκοπος Λοβ Κορολκόφ.

Από τη μεριά των ΗΠΑ, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ο οποίος δήλωσε σίγουρος ότι ο Πούτιν –ως πρώην σοβιετικός πράκτορας- δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.