ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή:«Ελευθερία» για 13 κρατούμενος από φυλακές υψίστης ασφαλείας

Αργεντινή:«Ελευθερία» για 13 κρατούμενος από φυλακές υψίστης ασφαλείας

Δεκατρείς κρατούμενοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας κοντά στο Μπουένος Άιρες, δραπέτευσαν από τα κελιά τους, μέσα από ένα τούνελ που είχαν σκάψει, ανακοίνωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της διοίκησης των φυλακών, υποβάλλοντας ταυτόχρονα την παραίτηση του.

«Υποψιαζόμαστε ότι υπήρξε εσωτερική βοήθεια του προσωπικού των φυλακών, αλλά και εξωτερική υποστήριξη για τη διαφυγή τους », δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Βίκτορ Χόρτελ.

«Έχω αναλάβει την ευθύνη που μου αναλογεί. Για το λόγο αυτό, υποβάλλω την αμετάκλητη παραίτησή μου», δήλωσε ο διευθυντής των φυλακών και πολιτικό στέλεχος του κόμματος, που συνδέεται με την πρόεδρο Κριστίνα Κίρσνερ.

Η απόδραση είχε «χαρακτηριστικά κινηματογραφικής ταινίας» και αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, δήλωσε ο Χορτέλ. Μια σήραγγα 40 εκατοστών επί 22 εκατοστών, στο έδαφος, επέτρεψε στους 13 άνδρες κρατούμενους να διαφύγουν. Βγαίνοντας από το τούνελ, οι κρατούμενοι «έτρεξαν 30 μέτρα έως τον πρώτο φράχτη, στη συνέχεια άλλα 40 μέτρα για να περάσουν από τρεις κάμερες και κάθε φορά έπρεπε να σταματούν για να κόβουν τους φράχτες», είπε ο Χορτέλ .Μια πράξη σαν αυτή «απαιτεί τουλάχιστον δύο ημέρες και εργαλεία που δεν είναι διαθέσιμα σε κρατουμένους», πρόσθεσε. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για να σκάψουν τη σήραγγα διαφυγής δεν βρέθηκαν στη φυλακή.

Την Τρίτη το βράδυ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αργεντινής Τζούλιο Άλακ αρνήθηκε αναφορές ότι μετά την απόδραση υπήρξε ανταρσία στη φυλακή όπου κρατούμενοι έπιασαν έναν όμηρο. «Δεν υπήρχε ανταρσία. Υπήρχε μια απόδραση, και στη συνέχεια, υπήρξε ένα επεισόδιο, όπου ένας κρατούμενος ήθελε να επιτεθεί σε ένα φύλακα και τραυματίστηκε ελαφρά», είπε ο υπουργός. «Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο», δήλωσε ο Άλακ.

Ρoή Ειδήσεων