ΚΟΣΜΟΣ

«Observer»: Η επιστροφή των λύκων στην Ευρώπη

«Observer»: Η επιστροφή των λύκων στην Ευρώπη

Στη Γηραιά Ήπειρο αντηχεί…. το ουρλιαχτό του λύκου. Το περήφανο ζώο επιστρέφει στην Ευρώπη, με πολλές αγέλες λύκων να κάνουν την εμφάνισή τους τόσο σε αρκετές χώρες της Δυτικής Ευρώπης όσο και στην Ιταλική και την Ιβηρική χερσόνησο, όπως γράφει ο βρετανικός «Observer».

Οι ζωολόγοι παρατηρούν μια επιστροφή του μοναχικού ζώου ακόμη και σε δάση γύρω από μεγάλες πόλεις, όπως η Μαδρίτη.

Συγκεκριμένα, έπειτα από απουσία σχεδόν 70 ετών, εδώ και μερικά χρόνια εντοπίστηκαν ξανά αγέλες λύκων στους λόφους της Γκουανταράμα, 60 χλμ. βόρεια της ισπανικής πρωτεύουσας. «Τα βουνά της Γκουανταράμα μπορούν να συντηρήσουν δύο, το πολύ τρεις αγέλες λύκων, αλλά όχι έξι και επτά αγέλες, που θεωρούμε πως ζουν πλέον εκεί» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο Χουάν Κάρλος Μπλάνκο, ειδικός επί των λύκων και σύμβουλος στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Ισπανίας.

Επιπλέον, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, οι λύκοι ευνοημένοι από τη νομοθεσία που απαγορεύει το κυνήγι τους, αυξάνονται και πληθαίνουν. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν υπογράψει ήδη από το 1979 τη Συνθήκη της Βέρνης, η οποία απαγορεύει να σκοτώνονται οι λύκοι.

Η επιστροφή του λύκου στην Ευρώπη αποδίδεται, εν μέρει, στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 και στην επανένωση της Γερμανίας. Με «ανοικτά» τα σύνορα μπορούσαν πλέον οι λύκοι να μεταναστεύουν αργά αλλά σταθερά από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, όπου το είδος ευδοκιμεί, προς δυσμάς. Σημαντικό ρόλο επίσης φαίνεται να έπαιξε και η πτώση της ΕΣΣΔ, αφού με το σοβιετικό κράτος πλέον ανήμπορο να ελέγξει τον πληθυσμό τους, οι λύκοι εισέβαλλαν ανενόχλητοι στις γειτονικές χώρες και από εκεί επεκτάθηκαν.

Πλέον, η Ευρώπη έχει οκτώ ζώνες όπου ζουν και αναπαράγονται αγέλες λύκων, στη Σκανδιναβία, στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Νοτιοανατολική Γαλλία, στην Ελβετία, στην Ιταλία και στην Ιβηρική χερσόνησο.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο λύκος εξαφανίστηκε από την Πελοπόννησο λίγο πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη δεκαετία του 1930. Σήμερα επιβιώνουν περίπου 700 ζώα, στο ηπειρωτικό ανάγλυφο βόρεια της Βοιωτίας ως την Ήπειρο και την Ανατολική Μακεδονία, σε μικρές ομάδες, συχνά απομονωμένες η μία από την άλλη, με εντονότερη παρουσία σε σημεία όπου υπάρχει νομαδική κτηνοτροφία ή όπου υφίστανται ακόμη μεγάλα ορεινά συγκροτήματα χωρίς έντονη ανθρώπινη παρουσία.