Το ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεδριάσει απόψε εκτάκτως για την Ουκρανία

Το ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεδριάσει απόψε εκτάκτως για την Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει απόψε, κεκλεισμένων των θυρών, με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία.

 

Το αίτημα για να συζητηθεί η ουκρανική κρίση υποβλήθηκε από τη Λιθουανία, τη που ασκεί την προεδρία του ΣΑ για τον Φεβρουάριο.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης, 22:00 ώρα Ελλάδας) μια κλειστή συνεδρίαση και θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι πρεσβευτές των 15 χωρών-μελών του ΣΑ θα ενημερωθούν για την κατάσταση από τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στον ΟΗΕ και από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Οργανισμού, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν.

Δεν είναι βέβαιο ότι το ΣΑ θα εκδώσει κάποια ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση αυτή.

Ένας ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο Ρόμπερτ Σέρι, βρίσκεται στο Κίεβο εδώ και μερικές ημέρες. Σύμφωνα με τον Νεσίρκι, ο Σέρι σκοπεύει να μεταφέρει το μήνυμα του Μπαν ότι στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι είναι αναγκαίο να περιοριστούν οι εντάσεις και να υπάρξει διάλογος.

Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στην Κριμαία ο Νεσίρκι είπε ότι "δεν έχει να κάνει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο" όμως τόνισε ότι "ο ΟΗΕ προφανώς ανησυχεί, παρακολουθεί την κατάσταση και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να μειώσουν τις εντάσεις".

Διαβάστε επίσης: 

Οι αρχές ξεκίνησαν διαδικασίες για την έκδοση του Γιανουκόβιτς

Πούτιν: Να αποφευχθεί η «κλιμάκωση» της κατάστασης στην Ουκρανία

Η Μέρκελ ανησυχεί για πιθανή αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία

Γιανουκόβιτς: Δεν διέταξα την αστυνομία να ανοίξει πυρ

Γιανουκόβιτς: Οι φασίστες κατέλαβαν τη χώρα

Την έκδοση του Γιανουκόβιτς θα ζητήσει το Κίεβο από τη Μόσχα

Ουκρανία: Καταζητούνται 10 πρώην αξιωματούχοι του Γιανουκόβιτς

Αυτό είναι το πολυτελές σανατόριο όπου κρύβεται (;) ο Γιανουκόβιτς

Οι ελβετικές αρχές «παγώνουν» τα κεφάλαια του Γιανουκόβιτς

Μόσχα: «Κυβέρνηση των νικητών» η νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία

Προστασία σε Γιανουκόβιτς σε ρωσικό έδαφος δίνει η Μόσχα!