ΚΟΣΜΟΣ

Κριμαία: Αντιμέτωποι με ένοπλους Ουκρανούς οι Ρώσοι

Κριμαία: Αντιμέτωποι με ένοπλους Ουκρανούς οι Ρώσοι

Στη ρωσική επικράτεια ανήκει η Κριμαία, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας επικύρωσε ομόφωνα τη συνθήκη που υπέγραψε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από την ιστορική του ομιλία – Ρωσικές σημαίες στο αρχηγείο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, το οποίο εγκατέλειψαν οι Ουκρανοί στρατιώτες αρνούμενοι να σηκώσουν τα όπλα τους - Δεν δέχεται Ουκρανούς αξιωματούχους ο πρωθυπουργός της Κριμαίας -Αντιμέτωποι πλέον με ένοπλους Ουκρανούς στρατιωτικούς οι «Ρώσοι στρατιώτες», μετά και τονέλεγχοτης νότιας βάσης του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Νοβοοζέρνε (στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου).

«Η Κριμαία και η Σεβαστούπολη επιστρέφουν εκεί όπου ανήκουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, με τον λαϊκό Τύπο της χώρας να χαιρετίζει τον «σπουδαίο θρίαμβό» του, παρά τις κυρώσεις της Δύσης, η οποία διαμήνυε ότι δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση, κατηγορώντας τη Ρωσία για στρατιωτική εισβολή και αρπαγή της.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Ναυτικού, Σέργκι Μπογκντάνοφ, ανακοίνωσε ότι 200 φιλορώσοι πολιτοφύλακες έχουν καταλάβει το αρχηγείο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, υψώνοντας ρωσικές σημαίες.

ros

«Είναι περίπου 200, ορισμένοι φορούν κουκούλες. Δεν είναι οπλισμένοι και δεν έχει πέσει πυροβολισμός από την πλευρά μας. Έχουν οχυρωθεί στο εσωτερικό του κτιρίου», τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι αφού πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη βάση, στη συνέχεια έκοψαν το συρματόπλεγμα και διείσδυσαν στις εγκαταστάσεις της, όπου οχυρώθηκαν. «Ακόμη και αν έχουμε την άδεια (του Κιέβου) να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας για την άμυνά μας, δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε», κατέληξε, επιβεβαιώνοντας πως οι Ουκρανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τη βάση.

«Αποκλείσθηκε και δεν μπορούσε να πάει πουθενά. Αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις και τις καταλάβαμε», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ιγκόρ Εσκίν, εκπρόσωπος των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί.

seb

Ο πρωθυπουργός πάντως της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ έδωσε σήμερα εντολή να μεταβούν αεροπορικώς στην Κριμαία ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βιτάλι Γιαρέμα, καθώς και ο προσωρινός υπουργός Άμυνας, Ιγκόρ Τενιούχ προκειμένου να «βάλουν τέλος στην κλιμάκωση της σύγκρουσης» στην περιοχή που πλέον ελέγχεται από ρωσικές δυνάμεις. Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ έκανε σαφές πως δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος, παρά και τις διευκρινήσεις του Υπουργού Οστάπ Σεμεράκ πως οι απεσταλμένοι θα αναλάβουν «να εξασφαλίσουν ότι η σύγκρουση δεν θα γίνει στρατιωτικής φύσης».

«Δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Κριμαία. Ουδείς θα τους αφήσει να μπουν στην Κριμαία, θα σταλούν πίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι φιλορωσικές δυνάμεις στην Κριμαία εκτός από το αρχηγείο στη Σεβαστούπολη, παραβίασαν με ένα τρακτέρ την πύλη και της νότιας βάσης του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Νοβοοζέρνε (στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου), ελέγχοντας πλέον την είσοδο, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Ακολούθως ωστόσο, οι «Ρώσοι στρατιώτες» σταμάτησαν να προχωρούν, αφού βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ένοπλους Oυκρανούς στρατιωτικούς…

Διαβάστε ακόμα:

Η ιστορική ομιλία Πούτιν στο Κρεμλίνο για την επανένωση με την Κριμαία

Επικυρώθηκε η συνθήκη ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσία

LIVE: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία – Ρωσία λεπτό προς λεπτό

Ρωσία και Πούτιν η μόνη λύση για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Ο Πούτιν «σέρνει» τη Δύση

«Μεγαλώνει» η ένταση στην Κριμαία

Δύο οι νεκροί στη Συμφερόπολη

Ε.Ε.: Καμία αναγνώριση της προσάρτησης Κριμαίας και Σεβαστούπολης

Πούτιν: Η Κριμαία «επιστρέφει» εκεί όπου ανήκει