ΚΟΣΜΟΣ

Κριμαία: Στηρίζει Ρωσία ο πρόεδρος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Κριμαία: Στηρίζει Ρωσία ο πρόεδρος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Την απόλυτη στήριξή του στην πολιτική που ακολουθεί η Ρωσία στην Κριμαία εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο Ντόντικ τόνισε ότι η απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία είναι νόμιμη, ενώ στην περίπτωση του Κοσσόβου δεν υπάρχουν νομικές βάσεις προκειμένου να γίνει ανεξάρτητο κράτος.

«Ο λαός της Κριμαίας ψήφισε σε νόμιμο και δημοκρατικό δημοψήφισμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση που αναφέρεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» επισήμανε ο κ. Ντόντικ στην Μπάνια Λούκα, μετά από συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσίας στη Βοσνία, Αλεξάνταρ Μπότσαν Χαρτσένκο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας συνεχάρη το λαό της Κριμαίας και ταυτόχρονα χαιρέτισε τη διαδικασία προσάρτησής της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο κ. Ντόντικ δήλωσε πάντως, ότι σε αντίθεση με την Κριμαία, η ανεξαρτησία του Κοσσόβου είναι παράνομη, αποκαλώντας την αποτέλεσμα της απόφασης «ομάδας ανθρώπων που ανακηρύχθηκε Βουλή, αλλά δεν κάλυπτε όλους τους εκπροσώπους ολόκληρου του Κοσσόβου».

«Αν στο Κόσσοβο ακολουθούνταν οι διαδικασίες, όπως συνέβη στην Κριμαία, θα έλεγα ότι αυτό είναι δικαίωμα του λαού για αυτοδιάθεση», σημείωσε ο κ. Ντόντικ.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Βοσνία, Μπότσαν Χαρτσένκο ευχαρίστησε τον κ. Ντόντικ για τη στήριξη της πολιτικής της Μόσχας στην περίπτωση αυτή, ενώ έκανε λόγο για «αντικειμενική θέση ταυτισμένη με τις ρωσικές εκτιμήσεις».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως με βάση το Σύνταγμα της Βοσνίας, όλες οι αρμοδιότητες εξωτερικής πολιτικής έχουν δοθεί στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, η οποία δέκα μέρες πριν από το δημοψήφισμα με αφορμή την κρίση στη Ουκρανία, σε ανακοίνωσή του κάλεσε σε αποκλιμάκωση της έντασης και επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο.

Διαβάστε ακόμα:

Κριμαία: Αντιμέτωποι με ένοπλους Ουκρανούς οι Ρώσοι

Η ιστορική ομιλία Πούτιν στο Κρεμλίνο για την επανένωση με την Κριμαία

Επικυρώθηκε η συνθήκη ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσία

LIVE: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία – Ρωσία λεπτό προς λεπτό

Ρωσία και Πούτιν η μόνη λύση για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Ο Πούτιν «σέρνει» τη Δύση

«Μεγαλώνει» η ένταση στην Κριμαία

Δύο οι νεκροί στη Συμφερόπολη

Ε.Ε.: Καμία αναγνώριση της προσάρτησης Κριμαίας και Σεβαστούπολης

Πούτιν: Η Κριμαία «επιστρέφει» εκεί όπου ανήκει