ΚΟΣΜΟΣ

Τερματισμό των επιχειρήσεων στην Ουκρανία ζητεί ο Πούτιν

Τερματισμό των επιχειρήσεων στην Ουκρανία ζητεί ο Πούτιν

Να αποδείξει η Ουκρανία τη καλή της πρόθεση ζήτησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά και τη συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας, ενώ θετικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τους ηγέτες της Δύσης και αρκετά ουσιαστική τη συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι κρίνει «σωστή στο σύνολό της» την προσέγγιση του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για τη διευθέτηση της κρίσης στην χώρα αυτή, μετά την πρώτη σύντομη συνάντηση που είχε μαζί του νωρίτερα σήμερα.

«Η προσέγγιση μου φάνηκε σωστή στο σύνολό της, με ικανοποίησε» δήλωσε ο Πούτιν.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η Ουκρανία πρέπει να τερματίσει αυτό που χαρακτήρισε μια «τιμωρητική» στρατιωτική επιχείρηση στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα απαντήσει υιοθετώντας μέτρα που θα προστατέψουν την οικονομία της εάν το Κίεβο υπογράψει μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ουκρανία πρέπει να αποδείξει την καλή της πρόθεση. Η κατασταλτική επιχείρηση πρέπει να τερματιστεί» υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους σημείωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται «κοντά σε μια συμφωνία» για τις παραδόσεις του φυσικού αερίου στην χώρα αυτή, εξηγώντας ωστόσο ότι το θέμα αυτό δε συζητήθηκε με τον Ποροσένκο σήμερα στη Νορμανδία.

«Όχι, δε συζητήσαμε για τις τιμές του φυσικού αερίου με τον Ποροσένκο, όμως γνωρίζω ότι η Γκάζπρομ και η ουκρανική (Ναφτογκάζ) βρίσκονται κοντά σε μια οριστική συμφωνία» είπε ο Πούτιν.

«Δεν αποκλείουμε να κάνουμε ένα βήμα προς τους Ουκρανούς, να τους στηρίξουμε στην περίπτωση, σίγουρα, που διευθετήσουν το χρέος τους».

Επιπλέον ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι διεξήγαγε «θετικές» συνομιλίες με τους συναδέλφους του από τις χώρες της Δύσης για το θέμα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του Αμερικανού ομολόγου του Μπαράκ Ομπάμα.

«Μου φαίνεται πως η ανταλλαγή απόψεων είναι πολύ θετική» επισήμανε ο Πούτιν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη Γαλλία στη ρωσική τηλεόραση, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε χθες και σήμερα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Με τον Μπαράκ Ομπάμα «συζητήσαμε δύο φορές, με τρόπο αρκετά ουσιαστικό κατά τη γνώμη μου» προσέθεσε ο Πούτιν.