ΚΟΣΜΟΣ

Αύριο αποφασίζουν την πρόταση Πούτιν για ανάκληση διατάγματος για την Ουκρανία

Αύριο αποφασίζουν την πρόταση Πούτιν για ανάκληση διατάγματος για την Ουκρανία

Έπειτα από αίτημα του προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, η άνω βουλή της Ρωσίας, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, πρόκειται αύριο Τετάρτη να προχωρήσει στην ανάκληση μιας απόφασής της με την οποία εξουσιοδοτούσε τον πρόεδρο να διατάξει επέμβαση στην Ουκρανία με χρήση στρατιωτικής ισχύος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του σώματος αυτού Αντρέι Κλίμοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.


Νωρίτερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων είχαν μεταδώσει πως ο πρόεδρος Πούτιν υπέβαλε αίτημα να ακυρωθεί η απόφαση αυτή, επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο αρχηγός του κράτους υπέβαλε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πρόταση για να ανακληθεί η ισχύς της απόφασης. . . για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Το Κρεμλίνο είχε λάβει την εξουσιοδότηση αυτή από το κοινοβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την 1η Μαρτίου.

Η απόφαση αυτή, είπε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το Ιντερφάξ, ελήφθη στο πλαίσιο των προσπαθειών «με σκοπό να εξομαλυνθεί η κατάσταση» στην Ουκρανία.
Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε την απόφαση αυτή του Πούτιν «το πρώτο πρακτικό βήμα» που κάνει ο ηγέτης της Ρωσίας, «αφότου ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε επίσημα το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ διευκρίνισε πως ο Πούτιν υπέβαλε το αίτημα αυτό με μια επιστολή του η οποία εστάλη στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πριν από την αναχώρησή του για μια επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία.

Η απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να εξουσιοδοτήσει τη χρήση στρατιωτικής ισχύος στο έδαφος της Ουκρανίας, η οποία είχε ληφθεί με την επίκληση της ανάγκης να προστατευτούν οι Ρώσοι που ζουν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, συνέβαλε τον Μάρτιο στην κλιμάκωση των εντάσεων, καθώς η Μόσχα μετακίνησε αμέσως μετά δεκάδες χιλιάδες άνδρες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.

Ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο της Μόσχας κατέγραψε αλματώδη άνοδο κατά 2,5% σε υψηλό πέντε μηνών μετά την μετάδοση της είδησης περί της υποβολής του αιτήματος του Πούτιν στην άνω βουλή.

Ο δείκτης RTS του χρηματιστηρίου της Μόσχας —ο οποίος χρησιμοποιεί το δολάριο των ΗΠΑ ως το νόμισμα αναφοράς του—, κατέγραψε άνοδο 1% αμέσως μόλις μεταδόθηκε η είδηση και ανέβαινε 2,5% πριν από περίπου μία ώρα, ξεπερνώντας τις 1.400 μονάδες για πρώτη φορά από τα μέσα του Ιανουαρίου. Το ρούβλι κατέγραφε εξάλλου άνοδο 0,7% έναντι του δολαρίου σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο.

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Να ανακληθεί το διάταγμα για επέμβαση ρωσικού στρατού στην Ουκρανία