ΚΟΣΜΟΣ

Boeing 777: Αυστηρό μήνυμα στον Πούτιν από τον Ολλανδό πρωθυπουργό

Boeing 777: Αυστηρό μήνυμα στον Πούτιν από τον Ολλανδό πρωθυπουργό

Μήνυμα σε αυστηρό τόνο προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ζητώντας του να διευκολύνει την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στο σημείο που συνετρίβη το Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών.

«Έχει μια τελευταία ευκαιρία να δείξει ότι σκοπεύει να βοηθήσει» υπογράμμισε ο Ρούτε.

«Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους αντάρτες» τόνισε σε δημοσιογράφους στη Χάγη έπειτα από «μια πολύ έντονη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας».

«Πρέπει να δείξει στον κόσμο και στην Ολλανδία ότι θα κάνει αυτό που περιμένουμε από εκείνον, ότι θα κάνει αυτό που πρέπει να γίνει» προσέθεσε ο ίδιος, αφού οι αντάρτες εμπόδισαν την πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 298 ανθρώπων την Πέμπτη, περιλαμβανομένων 192 Ολλανδών.

«Βάση των σημερινών εξελίξεων και των εικόνων που λάβαμε σήμερα το πρωί, στέλνω ένα μήνυμα στον πρόεδρο να ασκήσει εκ νέου επιρροή στους αντάρτες» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να δει πώς τα συντρίμμια του αεροσκάφους, οι σοροί των επιβατών και τα προσωπικά τους αντικείμενα είναι ακόμη διασκορπισμένα στο σημείο» προσέθεσε ο Ρούτε, που δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί στην Ολλανδία ότι θα τη βοηθήσει χθες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, όμως είναι καιρός να «δείξει ότι θέλει να βοηθήσει».

Ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι είχε επαφές με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ τόνισε ότι και εκείνοι έχουν την ίδια γνώμη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να δράσει.

«Μια ανεμπόδιστη πρόσβαση και μια ταχεία ανάσυρση των σορών αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητα» υπογράμμισε ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι η Ολλανδία «είναι θυμωμένη, εξοργισμένη» με τις αποκαλύψεις ότι κάποιοι έσερναν από εδώ και από εκεί τις σορούς των επιβατών στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους.

Σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο Τίμερμανς τόνισε:

«Νιώθουμε ήδη σοκ από τα νέα που λάβαμε σήμερα ότι κάποιοι μετέφεραν από εδώ και από εκεί τις σορούς των επιβατών, ότι δεν πρόσεχαν το σημείο του δυστυχήματος. Οι πολίτες είναι θυμωμένοι, είναι εξοργισμένοι».

Διαβάστε επίσης:

Καταρρίπτεται η προπαγάνδα των Ουκρανών για την πτώση του μοιραίου Boeing (vid)

Ανασύρουν σορούς από τα συντρίμμια

Malaysia Airlines: Απίστευτο παιχνίδι της μοίρας για ένα φροντιστή! (vid+phs)

Malaysia Airlines: Ερήμωσε ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας (photos)

Malaysia Airlines: Ηχητικό ντοκουμέντο των αυτονομιστών για το αεροπλάνο (video)

Μαλαισιανό αεροσκάφος: Εκκλήσεις για διεξαγωγή έρευνας χωρίς εμπόδια