ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Κερδίζει έδρες το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD

Γερμανία: Κερδίζει έδρες το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αύξησε ραγδαία τα ποσοστά του, κερδίζοντας 10% και πλέον στις τοπικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν σε δύο ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας σήμερα και θα έχει πλέον έδρες σε τρία τοπικά κοινοβούλια σε ανατολικά κρατίδια, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις εξόδου που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα.

Η AfD, ένα κόμμα που βρίσκεται στα δεξιά της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, κέρδισε 10% των ψήφων στη Θουριγγία και 12% στο Βρανδεμβούργο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας).

Το κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές του 2013 και αντιτίθεται στα πακέτα στήριξης κρατών-μελών της ευρωζώνης, κατέπληξε πολλούς αναλυτές συγκεντρώνοντας το 9,7% των ψήφων στις εκλογές στη Σαξονία πριν από δύο εβδομάδες, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία η οποία επικεντρώθηκε σε θέματα νόμου και τάξης.

Στη Θουριγγία η CDU της Μέρκελ καταλαμβάνει το 34,5% των ψήφων, αλλά παραμένει ασαφές εάν διατηρεί την εξουσία. Το ήσσον κόμμα της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ίσως επιλέξει να σχηματίσει με συμμαχία με το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), το οποίο κέρδισε 28% των ψήφων, μαζί με τους Πράσινους, που κατέλαβαν το 5,5% των ψήφων.

Στο Βρανδεμβούργο το SPD καταλαμβάνει το 32,5% των ψήφων και φαίνεται πως θα μπορέσει να κυβερνά σε συμμαχία με το κόμμα Η Αριστερά, το οποίο συγκέντρωσε το 19% των ψήφων. Η CDU της Μέρκελ καταλαμβάνει το 22%.