ΚΟΣΜΟΣ

Ο νέος αποκεφαλισμός και το... κυνήγι των τζιχαντιστών

Ο νέος αποκεφαλισμός και το... κυνήγι των τζιχαντιστών

Ωμή βία. Μόνο αυτές οι λέξεις μπορούν να περιγράψουν τον κυνικό τρόπο με τον οποίο οι τζιχαντιστές για μια ακόμη φορά έστησαν την κάμερα μπροστά στο θύμα τους και το αποκεφάλισαν.

Την ώρα που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αποκεφάλιζαν τον Άλαν Χένινγκ, ο Διεθνής Συνασπισμός συνεχώς αυξάνεται στην προσπάθειά του να σταματήσει τη θηριωδία που διεξάγεται στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι σύμμαχοι θα πρέπει να δώσουν ένα τέλος στο σκηνικό τρόμου που έχουν στήσει οι τζιχαντιστές. Μετά και το νέο αποκεφαλισμό, γίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση των ακραίων εξτρεμιστών οι οποίοι συστηματικά επιδίδονται σε αποκεφαλισμούς και ομαδικές εκτελέσεις χωρίς να δίνουν δεκάρα για την ανθρώπινη ζωή.

Οι τζιχαντιστές συνεχώς καταλαμβάνουν νέες περιοχές και αναπτύσσονται σε θέσεις στρατηγικές χωρίς να δείχνουν να τρομάζουν από τις αεροπορικές επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει οι Συμμαχικές Δυνάμεις.

Το χαρτί που κρατάνε στα χέρια τους είναι ξεκάθαρα οι εκτελέσεις ομήρων, ωστόσο οι χώρες που μάχονται εναντίον τους δε δείχνουν να υποχωρούν στις απειλές τους. Αποτέλεσμα είναι κάθε βδομάδα να έχουμε κι έναν αποκεφαλισμό. Ο πλανήτης ζει το απόλυτο σκηνικό τρόμου, ενώ με τις εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, ένα είναι σίγουρο. Πρέπει να μπει ένα τέλος στη θηριωδία. Για αυτό και συνεχώς η συμμαχία μεγαλώνει...

Οι νέες δυνάμεις που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα βομβαρδισμούς και να υποστηρίξουν τις αεροπορικές επιδρομές, είναι η Τουρκία και η Αυστραλία, χώρες οι οποίες πήραν σχετική έγκριση από τα Κοινοβούλιά τους την Πέμπτη, 2 Οκτώβρη.

Την ίδια στιγμή, το Ισλαμικό Κράτος δε δείχνει να πτοείται. Αντίθετα, έχει εντείνει τις προσπάθειές του να καταλάβει την πόλη Κομπανί, η οποία αποτελεί προπύργιο των Κούρδων στη Συρία. Αυτό ανάγκασε εξάλλου τον ηγέτη τους, Αμπντουλάχ Οτσαλάν να κάνει δηλώσεις από τις φυλακές που κρατείται στην Τουρκία, πως σε περίπτωση που οι Τούρκοι δεν υποστηρίξουν τους Κούρδους μαχητές, τότε η εκεχειρία ανάμεσα στις δύο χώρες θα σταματήσει να είναι σε ισχύ.

Η δήλωση αυτή ίσως και να θορύβησε την Τουρκική κυβέρνηση, η οποία το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί τώρα που η κατάσταση στα σύνορά της είναι τόσο έκρυθμη, είναι μια συνέχιση της επί σειρά ετών αντιπαλότητάς της με τους Κούρδους. Για το λόγο αυτό άλλωστε την ίδια μέρα κιόλας το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας ενέκρινε την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας απέναντι στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα η Τουρκία προσανατολίζεται στο να «θωρακίσει» άμεσα τα σύνορά της με την Συρία, καθώς στο παρελθόν το Ισλαμικό Κράτος έχει απειλήσει πως θα φτάσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη, πράγμα που σίγουρα δε θα αρέσει στην κυβέρνηση της χώρας.

Το κοινό μέτωπο κατά των τζιχαντιστών λοιπόν ολοένα και μεγαλώνει, ωστόσο το ίδιο συμβαίνει και με τη δίψα των αδίστακτων φανατικών που σκορπούν τον τρόμο και τη φρίκη από όπου κι αν περάσουν.

Περίπου 70 χωριά που βρίσκονται έξω από την πόλη Κομπανί έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τις τελευταίες μέρες τη μανία τους, με περισσότερους από 160.000 Κούρδους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και να βρίσκουν καταφύγιο στην Τουρκία. Μάλιστα, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατά την προσφιλή τους συνήθεια, έχουν αναρτήσει φωτογραφίες θυμάτων – ανάμεσά τους και γυναίκες- των οποίων έχουν κόψει τα κεφάλια, σε μια προσπάθεια να τρομάξουν τους αντιπάλους τους.

Η κατάσταση είναι πλέον τόσο σοβαρή, ώστε να αναγκαστεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον να πραγματοποιήσει ταξίδι στην Κύπρο προκειμένου να εξαγγείλει την κλιμάκωση των Βρετανικών επιθέσεων με τα αεροπλάνα τύπου Tornado. Ο Κάμερον βρέθηκε για λίγες ώρες στη βάση του Ακρωτηρίου και αφού εμψύχωσε τους Βρετανούς πιλότους, σημειώνοντας πως σύντομα οι βρετανικές δυνάμεις στη χώρα θα αυξηθούν, αναχώρησε εσπευσμένα για το Αφγανιστάν.

Στη Γερμανία τώρα, η αποκάλυψη πως το κράτος προέτρεπε παλιότερα τους φανατικούς ισλαμιστές της χώρας να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, έχει δημιουργήσει τριγμούς. Η δήλωση έγινε από τον επικεφαλή της αντιτρομοκρατικής, Λούντβιχ Σιεργκχόφερ, ο οποίος υποστήριξε πως αυτό είχε συμβεί προκειμένου να προστατευθούν οι Γερμανοί πολίτες από τους οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους που ίσως διέμεναν εκεί.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη. Τους επόμενους μήνες αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών. Μια διαπίστωση για το αν οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να είναι αποτελεσματικές. Γιατί αν το σχέδιο αυτό αποτύχει, τότε σειρά έχουν οι χερσαίες δυνάμεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα αλλάξει κατά πολύ τις Παγκόσμιες ισορροπίες. Οπότε, ας ευχηθούμε όλοι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει να τελειώσει με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες και να μη διαρκέσει για πολλά χρόνια. Γιατί μες στις άκρες, αυτό μας λένε οι ΗΠΑ...

Διαβάστε όλα τα νέα για το Ισλαμικό Κράτος εδώ