ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εγκρίθηκε η στρατιωτική επέμβαση κατά των τζιχαντιστών

Τουρκία: Εγκρίθηκε η στρατιωτική επέμβαση κατά των τζιχαντιστών

Το σχέδιο ψηφίσματος που είχε καταθέσει η κυβέρνηση, με το οποίο δίνει το πράσινο φως στο στρατό να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, υπερψήφισε την Πέμπτη (2/10)η τουρκική εθνοσυνέλευση.


Η πρόταση εγκρίθηκε με 298 ψήφους υπέρ και 98 κατά – μια πλειοψηφία τριών τετάρτων, επί του συνόλου των 550 εδρών – έπειτα από μία συνεδρίαση που διήρκησε πολλές ώρες.

Όπως ορίζει το τουρκικό Σύνταγμα, με την απόφαση αυτή, η Εθνοσυνέλευση δίνει το πράσινο φως στο τουρκικό στρατό για τη διεξαγωγή ενδεχόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ.

Επίσης, η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να επιτρέπει σε στρατεύματα ξένων χωρών τη στάθμευση ή τη διέλευση από την Τουρκία για επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου συγκάλεσε μία σύσκεψη των εκπροσώπων της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, αμέσως μετά την ψηφοφορία, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της εμπλοκής της χώρας, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση δεν αναμένεται να εμπλακεί άμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στα εδάφη των γειτονικών της χωρών, αλλά θα περιοριστεί στο να επιτρέψει την είσοδο σε ορισμένες από τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις, κυρίως στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ (νότια) στους συμμάχους, στο πλαίσιο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

«Να μην περιμένετε κάποια ενέργεια αμέσως μόλις η πρόταση εγκριθεί» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης.

Ενώπιον του κοινοβουλίου, κατέστησε σαφές ότι «ο μόνος στόχος αυτού του κειμένου» είναι να αντιμετωπιστεί η «τρομοκρατική οργάνωση», η οποία έχει καταλάβει εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, ενώ προσέθεσε ότι η χώρα δε θα μπορούσε «να κλείσει τα μάτια» στις βιαιοπραγίες που διαπράττει η εξτρεμιστική οργάνωση.

Μέχρι στιγμής πάντως παραμένει ασαφές σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η τουρκική κυβέρνηση.

Στο ψήφισμα γίνεται επίσης αναφορά στους κινδύνους που απορρέουν από την παραμονή του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην προεδρία της Συρίας – την απομάκρυνση του οποίου επιθυμεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – αλλά και από την ισχυροποίηση των Κούρδων μαχητών.

Οι ηγέτες του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) αλλά και του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δήλωσαν ότι διαφωνούν με την πρόταση νόμου.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν μάλιστα αμφιβολίες για τα κίνητρα και τα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ ένας εξ αυτών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σπρώχνει την Τουρκία σε ένα τέλμα» αναφερόμενος στον πόλεμο στη Συρία.

«Η επεκτατική και πανισλαμική πολιτική του πρωθυπουργού Νταβούτογλου δε μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία απευθείας μέσα στον πόλεμο», έκρινε ο Μεχμέτ Ακίφ Χαμζατσεμπί.

Το CHP είναι επίσης αντίθετο στην ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, ενώ το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) υπερψήφισε την πρόταση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επισήμανε από την πλευρά του ότι η ψηφοφορία θα ξεκαθαρίσει «ποιος τάσσεται υπέρ και ποιος κατά» των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Η απόφαση αυτή ισχύει για έναν χρόνο και στηρίχτηκε σε προηγούμενες αποφάσεις της εθνοσυνέλευσης που έδιναν το πράσινο φως στην κυβέρνηση για την ανάπτυξη στρατευμάτων.

Την ίδια ώρα, αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι επεισόδια ξέσπασαν στο Ντιγιάρμπακιρ μεταξύ της αστυνομίας και Κούρδων διαδηλωτών που ζητούσαν επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαβάστε ακόμα:

Η Γερμανία προέτρεπε ισλαμιστές να πολεμήσουν με τους τζιχαντιστές!

ΗΠΑ: Καθηγήτριες έκαναν τρίο με ανήλικο μαθητή τους! (vid+pics)

Βρήκαν το μπουντρούμι του Δράκουλα στην Τουρκία; (vid)