ΚΟΣΜΟΣ

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Μέρκελ για το φυσικό αέριο

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Μέρκελ για το φυσικό αέριο

Συγκρατημένα αισιόδοξη δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας στη διαμάχη για το φυσικό αέριο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ενώ χαρακτήρισε ως εύθραυστη την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε το Σεπτέμβριο στο Μινσκ μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν πιστεύω ότι τα σοβαρά προβλήματα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και συνεπώς μεταξύ ημών και της Ρωσίας, θα επιλυθούν αμέσως» σημείωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Εύα Κόπατς.

«Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο εργαζόμαστε εντατικά και συνεπώς εγώ είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη» τόνισε η Μέρκελ.

«Ελπίζω ότι ο Επίτροπος (Γκίντερ) Έτινγκερ θα καταφέρει να επιτευχθεί μια λύση που θα εξασφαλίζει σε εμάς και στην Ουκρανία την ασφάλεια, ειδικά αυτούς τους επόμενους μήνες» είπε η ίδια, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή μιας νέας συνόδου ΕΕ - Ουκρανίας - Ρωσίας.

Επιπλέον, η καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτήρισε σήμερα «εύθραυστη» την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, επικαλούμενη μία έκθεση του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία 331 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία το διάστημα μεταξύ της 5ης Σεπτεμβρίου —της ημερομηνίας που τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός— και της 6ης Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα πάντως ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ πρότεινε στην Ουκρανία και στη Ρωσία να συμμετάσχουν σε ένα νέο γύρο συνομιλιών, προκειμένου να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη διαμάχη για τις τιμές του φυσικού αερίου, που θα πραγματοποιηθεί την 21η Οκτωβρίου στο Βερολίνο, είπε σήμερα ένας αξιωματούχος της Κομισιόν.

«Αυτή η ημερομηνία και ο τόπος (των συνομιλιών) αποτελούν φυσικά αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ των 3 πλευρών» επισήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, σχετικά με τις προτεινόμενες συνομιλίες.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας απάντησε ότι θέλει να επιβεβαιώσει την είδηση. Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου ότι είναι έτοιμος για μια συνάντηση αμέσως.

«Είμαι έτοιμος σήμερα—είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα» τόνισε προσθέτοντας ότι ενδέχεται να συναντήσει τον Έτινγκερ στο Κίεβο πριν από τις τριμερείς συνομιλίες.

Στη Νέα Υόρκη χθες το βράδυ, ο διευθύνων σύμβουλος της Ουκρανικής Naftogaz, Αντρίι Κομπόλεφ, είπε στο Ρόιτερς ότι είναι επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο μιας συνάντησης από τη στιγμή που οι θέσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας απέχουν πολύ από την πρόταση της ΕΕ για μια προσωρινή συμφωνία.

«Και οι δύο πλευρές έχουν να καταθέσουν σχόλια και τροποποιήσεις στην πρόταση αυτή, απ’ ό,τι γνωρίζουμε η ρωσική πλευρά έχει κάποια κρίσιμα σχόλια που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε» υποστήριξε ο ίδιος.

«Θα προτιμούσαμε να συναντηθούμε όταν τουλάχιστον έχουμε επιτύχει κάποια συμφωνία για τα σχόλια και τις θέσεις και τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε κάποιο συμβιβασμό».

Διαβάστε επίσης:

Υεμένη: Δεκάδες νεκροί λίγο μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού