ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Αυξημένες προσπάθειες για την εξάλειψη του Έμπολα

ΕΕ: Αυξημένες προσπάθειες για την εξάλειψη του Έμπολα

Να καταβάλλει αυξημένες προσπάθειες για την εξάλειψη της επιδημίας του ιού Έμπολα στις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, αυξάνοντας τη δέσμευσή της για παροχή βοήθειας και προσφέροντας «εγγυήσεις» για την απομάκρυνση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που προσβάλλεται από την ασθένεια, δεσμεύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μια ενωμένη, συντονισμένη και αυξημένη προσπάθεια είναι απαραίτητη για να εξαλειφθεί η επιδημία και να προσφερθεί η απαραίτητη βοήθεια στις πληγείσες χώρες», επεσήμαναν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών μετά το πέρας της συνόδου τους στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, η ΕΕ υποσχέθηκε να προσφέρει «τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ για να βοηθήσει τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα».

Η επιδημία, που έχει προκαλέσει το θάνατο 4.500 ανθρώπων και πλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «εξακολουθεί να εξαπλώνεται με εκπληκτικό τρόπο» στις τρεις αυτές χώρες, προειδοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με απολογισμό της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, της Ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, μεταξύ των κρουσμάτων είναι και περισσότερα από 420 μέλη του ιατρικού προσωπικού, κυρίως γιατροί και νοσοκόμοι.

«Αυτό δείχνει σε ποιο βαθμό είναι εκτεθειμένο το ιατρικό προσωπικό, εξ ου και η σημασία να διασφαλίζεται η απομάκρυνσή του στην περίπτωση μόλυνσης», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Την ίδια ώρα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη θεραπεία των ασθενών ζητούν εδώ και καιρό να τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα απομάκρυνσης στην περίπτωση που εθελοντές τους προσβληθούν από τον ιό Έμπολα.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεσμεύτηκαν «να διασφαλίσουν την επαρκή φροντίδα» των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, προκειμένου «να λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται (…) στη χώρα όπου εργάζονται, ή να μπορούν να απομακρυνθούν με ειδικά διαμορφωμένα εμπορικά αεροσκάφη ή με αεροσκάφη που θα προσφέρουν τα κράτη μέλη».

Οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και να συντονιστούν από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Στο μεταξύ, η ΕΕ αναμένεται «να διορίσει ως το τέλος της εβδομάδας έναν Ευρωπαίο συντονιστή για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα», ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ «συμφώνησαν ομόφωνα ότι η ιδέα ενός Ευρωπαίου συντονιστή για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα είναι καλή», δήλωσε ο Φαμπιούς στους δημοσιογράφους.

Η απόφαση ελήφθη αρχικά από τους 28 υπουργού, ενώ «το όνομα θα επιλεχθεί τις επόμενες ημέρες», διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή πάντως, οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα ανακοινώσουν το όνομα του προσώπου που επιλέχθηκε για τη θέση του συντονιστή, ο οποίος θα έχει τη βάση του στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα γιατί όλος ο κόσμος πρέπει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πολύ σοβαρής επιδημίας αυτής», υπογράμμισε ο Φαμπιούς. «Στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο — τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα — οι αριθμοί σημειώνουν σημαντική αύξηση», πρόσθεσε.

Όμως, «υπάρχουν και άλλες χώρες που σταμάτησαν την εξάπλωση της επιδημίας», επεσήμανε ο Φαμπιούς αναφερόμενος στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη.

«Στόχος είναι να αντιστραφεί η τάση και γι’ αυτό χρειάζονται κέντρα θεραπείας, εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού, έλεγχοι των προσώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και «χρηματοδότηση», υπογράμμισε, καταλήγοντας: «Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα».

Διαβάστε ακόμα:

Έμπολα: Ανέρρωσε και η Νορβηγίδα γιατρός!

Τουρκία: Καταυλισμός προσφύγων με το όνομα Κούρδισας καμικάζι

Ιταλία: Πληρώνουν τις οικογένειες για να κάνουν παιδιά!

Σουηδία: Καλά κρατεί το μυστήριο με το υποβρύχιο

Φρικιαστική θηριωδία των τζιχαντιστών: Αποκεφάλισαν κοριτσάκι;

Η σπάνια φιλία ανάμεσα σε ένα μωρό ρινόκερο και ένα κατσικάκι! (vid)

Σάλος με τη… σεξοπεριοδεία διάσημης πορνοστάρ! (vids+pics)

Ρoή Ειδήσεων