ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα έχει υπογράψει μυστικό διάταγμα για το Αφγανιστάν

Ο Ομπάμα έχει υπογράψει μυστικό διάταγμα για το Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει υπογράψει ένα μυστικό διάταγμα με το οποίο επιτρέπει την παραμονή μιας ευρύτερης, απ’ ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν, στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν το 2015, ανέφερε σήμερα (22/11) η εφημερίδα New York Times.


Η απόφαση προβλέπει έναν πιο διευρυμένο ρόλο για τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν για τουλάχιστον ένα χρόνο, επεσήμανε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Ομπάμα ελήφθη στη διάρκεια μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο με συμβούλους εθνικής ασφάλειας.

Τον Μάιο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι οι στρατιώτες των ΗΠΑ που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν το 2015 δεν θα λαμβάνουν μέρος σε μάχες. Αποστολή των 9.800 στρατιωτών θα είναι η εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων και ο εντοπισμός μελών της αλ Κάιντα.

Βάσει του νέου διατάγματος, τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούν να διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν τον αμερικανικό στρατό ή την αφγανική κυβέρνηση.

Παράλληλα θα επιτρέπονται οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων που βρίσκονται σε στρατιωτικές αποστολές, ενώ κατά περιπτώσεις Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούν να συνοδεύουν τους Αφγανούς συναδέλφους τους σε επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν.

Η New York Times δεν ανέφερε αν η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν.

Η αλλαγή στη στάση του Ομπάμα προέκυψε έπειτα από τη συζήτηση για δύο ζητήματα: την υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου να τερματίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το αίτημα του Πενταγώνου να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να ολοκληρώσουν την αποστολή τους στη χώρα, επεσήμανε η εφημερίδα.

Οι σύμβουλοι του προέδρου ήταν αντίθετοι στην αλλαγή στρατηγικής, όμως «οι στρατιωτικοί έλαβαν αυτό που ήθελαν», επεσήμανε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η αλλαγή αυτή, επισημαίνουν οι New York Times, συνδέεται εν μέρει με την γρήγορη προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις ότι ο Ομπάμα απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα προτού ο ιρακινός στρατός να είναι πραγματικά προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των τζιχαντιστών.

Εξάλλου ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι φαίνεται να είναι πιο ανοικτός στην ιδέα των διαφοροποιημένων αποστολών για τα αμερικανικά στρατεύματα που θα παραμείνουν στη χώρα του απ' ό,τι ήταν ο προκάτοχός του Χαμίντ Καρζάι.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων