ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα

Επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα

Ρωσική ενεργειακή επίθεση φιλίας στην Άγκυρα. Στη γεωπολιτική ζυγίζονται όλα τα συμφέροντα και η ενέργεια πάντα κερδίζει.

Με γνώμονα μια ενεργειακή συμφωνία με την Τουρκία που θα ευνοήσει και τους δύο ηγέτες Πούτιν και Ερντογάν, ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται την Άγκυρα, σε μια κίνηση άμβλυνσης και των διαφορών μεταξύ των δυο πλευρών με αφορμή τη Συρία.

Η Ρωσία που ήταν πάντα ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, επιδιώκει τώρα να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Τουρκία, και να υπογράψει ένα πρωτόκολλο για την ενεργειακή συνεργασία με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Τα δύο μέρη προσπαθούν να αυξήσουν το διμερές εμπόριο σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο έως το 2020, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ. Το διμερές εμπόριο, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, ήταν 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προφανώς η Συρία θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα των δύο ηγετών αλλά πάντα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το 60% τοις εκατό των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας προέρχονται από τη Ρωσία και η γειτονική χώρα δεν έχει τη διάθεση να ακολουθήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ για μπλοκάρισμα των εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία.

Η Τουρκία επιδιώκει να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια και παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Gazprom μετά τη Γερμανία.

Η συνάντηση είναι "η αρχή μιας καλής στέρεης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών", δηλώνει ο οικονομολόγος Atilla Yesilada, που μίλησε στο Bloomberg TV.
Η μονοήμερη επίσκεψη του Πούτιν, αναβαθμίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο της «επίσημης επίσκεψης," από την "επίσκεψη εργασίας».

Πηγή: Bloomberg

Σχετικές ειδήσεις