ΝΑΤΟ και ΟΗΕ σχολιάζουν τις παραμέτρους της συμφωνίας του Μινσκ

Newsbomb

Θέση για τη συμφωνία του Μινσκ που προβλέπει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά και τις παραμέτρους της, πήραν τόσο ο ΟΗΕ, όσο και το ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, ωστόσο επισήμανε ότι η κλιμάκωση των μαχών αντιβαίνει στο πνεύμα της.

«Η συμφωνία στο Μινσκ είναι ένα καλοδεχούμενο βήμα προς αυτό που ελπίζω ότι θα μετατραπεί σε μια διαρκή και ειρηνική συμφωνία και που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», τόνισε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

«Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί στο πεδίο χωρίς καμία καθυστέρηση. Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία αντίκειται στο πνεύμα των όσων συμφωνήθηκαν στο Μινσκ. Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές και πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς από την ανατολική Ουκρανία», συμπλήρωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, από την πλευρά του, εξέφρασε ικανοποίηση για τη θετική εξέλιξη, απευθύνοντας συγχρόνως έκκληση για «πραγματική και διαρκή κατάπαυση του πυρός».

«Εύχομαι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων να διασφαλίσουν ότι μία πραγματική και διαρκής κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί την 15η Φεβρουαρίου, όπως συμφωνήθηκε, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μία ευρύτερη πολιτική διευθέτηση η οποία θα βασίζεται στις συμφωνίες του Σεπτεμβρίου του 2014. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν με κάθε τρόπο που κρίνεται χρήσιμος», ήταν τα λόγια του Μπαν.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved