ΚΟΣΜΟΣ

Ποροσένκο: Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η κατάπαυση του πυρός

Ποροσένκο: Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η κατάπαυση του πυρός

Αν και χαρούμενος για τις θετικές εξελίξεις που προέκυψαν από τη σύνοδο κορυφής στο Μινσκ, ο Πέτρο Ποροσένκο κρατά μικρό καλάθι για την επόμενη μέρα στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε την Πέμπτη (12/02) η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

«Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες και από την πλευρά μας δεν αναμένουμε εύκολη εφαρμογή της συμφωνίας. Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι τρομοκράτες που υποστηρίζει η Ρωσία εξαπέλυσαν επίθεση» δήλωσε ο Ποροσένκο αφού πρώτα παρουσίασε τα αποτελέσματα της τετραμερούς συνόδου στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, περίπου 50 άρματα μάχης και άλλα βαρέα όπλα διείσδυσαν στην ουκρανική επικράτεια από τη Ρωσία τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

«Για αυτό ακριβώς είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να διατηρήσουμε την πίεση προκειμένου να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις για την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των βαρέων όπλων, την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την απόσυρση των στρατευμάτων και των ξένων μισθοφόρων και το κλείσιμο των συνόρων», προσέθεσε ο Ποροσένκο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, υποστήριξε ότι «πρέπει να «περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις» υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη συμφωνία του Μινσκ που υπογράφθηκε το Σεπτέμβριο δεν τηρήθηκε.

Έκκληση να εφαρμοστεί η εκεχειρία από τον Λευκό Οίκο

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι ΗΠΑ την απόφαση που πάρθηκε στο Μινσκ, ωστόσο η κυβέρνηση έσπευσε να ζητήσει την εφαρμογή της εκεχειρίας, ώστε τα λόγια να μεταφραστούν και σε πράξεις.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί ενδεχομένως μία πολύ σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας ειρηνικής διευθέτησης της σύρραξης και της αποκατάστασης της κυριαρχίας της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο Τύπου, όπου επισημαίνει όμως ότι αυτή «η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί και να τηρηθεί. Αυτή η συμφωνία πρέπει τώρα να ακολουθηθεί από άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία θα εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις όλων των εμπλεκομένων μερών», προειδοποίησε η αμερικανική προεδρία.

«Το πραγματικό τεστ της συμφωνίας σήμερα θα είναι η πλήρης και σαφής εφαρμογή της, περιλαμβανομένου του διαρκούς τερματισμού των εχθροπραξιών και της αποκατάστασης του ελέγχου από την Ουκρανία των συνόρων της με τη Ρωσία» σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, άφησε να εννοηθεί ότι αν η Ρωσία εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που πήρε, υπάρχει σκέψη χαλάρωσης των εις βάρος της κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

«Θα κρίνουμε τις δεσμεύσεις της Ρωσίας και των αυτονομιστών από τις πράξεις τους και όχι από τα λόγια τους», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μινσκ με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

«Όπως έχουμε πει από καιρό, οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να άρουν τις κυρώσεις στη Ρωσία όταν εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες του Μινσκ, εκείνη που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και η σημερινή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις