ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εισβολή καταγγέλλει το Κίεβο, αφοπλισμό ζητά η Μόσχα

Ουκρανία: Εισβολή καταγγέλλει το Κίεβο, αφοπλισμό ζητά η Μόσχα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής του Μινσκ, περίπου 50 άρματα μάχης και δεκάδες άλλα βαρέα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών, εισέβαλαν στο ουκρανικό έδαφος από τη Ρωσία, καταγγέλλει εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

«Περίπου πενήντα άρματα (και άλλα) 40 οχήματα-εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Γκραντ, Ουραγκάν και Σμερτς πέρασαν τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας στο σημείο ελέγχου Ιζβάρινε», στην περιοχή Λουγκάνσκ, την οποία ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, είπε ο Αντρίι Λισένκο κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

Ο Λισένκο επέμεινε ότι τα άρματα, οι εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλος εξοπλισμός πέρασε τα σύνορα «παρά τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων περί του ότι δεν υπάρχει ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός ή ρωσικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος.

«Ο εχθρός συνεχίζει να ενισχύει τις θέσεις του στις πιο επικίνδυνες κατευθύνσεις: βορειοανατολικά της περιοχής Λουγκάνσκ και κοντά στην (πόλη) Ντεμπάλτσεβε», ένα κομβικό σημείο που συνδέει τις δύο πρωτεύουσες των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι περικυκλωμένες σχεδόν εντελώς στην Ντεμπάλτσεβε, σύμφωνα με τον ίδιο.

Από τη Μόσχα στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί οι οποίοι είναι περικυκλωμένοι από τους αυτονομιστές στην Ντεμπάλτσεβε πρέπει να «αφοπλιστούν» ώστε η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή όπως προβλέπεται.

Οι αυτονομιστές θέλουν η ομάδα των Ουκρανών στρατιωτικών την οποία έχουν περικυκλώσει να αφοπλιστεί πριν να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, επισήμανε ο Πούτιν. Ωστόσο, πρόσθεσε ο ίδιος, «οι εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμιά περικύκλωση και ότι όλα θα γίνουν αρκετά εύκολα. Είχα από την αρχή αμφιβολίες». Ο Πούτιν έκανε λόγο για 6.000-8.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς που είναι περικυκλωμένοι.

Η Ομάδα Επαφής, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης, των φιλορώσων αυτονομιστών, της ρωσικής κυβέρνησης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), υπέγραψαν σήμερα ένα κείμενο που ελπίζεται πως θα αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για να τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία την Κυριακή, να αποσυρθούν από τα μέτωπα οι αντιμαχόμενοι και τα βαριά όπλα και να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Το Κίεβο και οι αυτονομιστές έκαναν λόγο σήμερα για έναν απολογισμό συνολικά 16 νεκρών, 14 αμάχων και δύο στρατιωτικών, καθώς και τουλάχιστον 35 τραυματιών στις συγκρούσεις των τελευταίων 24 ωρών.

Πηγή: ΑΠΕ

Ρoή Ειδήσεων