ΚΟΣΜΟΣ

OHE: Η έλλειψη κεφαλαίων ενδέχεται να προκαλέσει ένα νέο πόλεμο στη Γάζα

OHE: Η έλλειψη κεφαλαίων ενδέχεται να προκαλέσει ένα νέο πόλεμο στη Γάζα

Η έλλειψη των κεφαλαίων που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Γάζας θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα σύρραξη στα παλαιστινιακά εδάφη, προειδοποίησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Οι δωρητές που είχαν υποσχεθεί 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια στη Σύνοδο του Καΐρου πριν από 4 μήνες «δεν έχουν εκπληρώσει την πλειονότητα των δεσμεύσεών τους» μέχρι στιγμής, είπε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν.

Αυτό «είναι ειλικρινά απαράδεκτο και αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί εάν επιθυμούμε να αποφύγουμε μια νέα κλιμάκωση στη Γάζα» τόνισε ο ίδιος.

Αυτή η έλλειψη πόρων «ασκεί μια σχεδόν ανυπόφορη πίεση» στους κατοίκους της Γάζας, εξήγησε ο Φέλτμαν.

Η περιοχή καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του 50μερου πολέμου του Ιουλίου και Αυγούστου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2.200 ανθρώπων στην πλευρά των Παλαιστινίων και 73 στην ισραηλινή πλευρά. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα επιπλέον να καταστραφούν 100.000 νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον Φέλτμαν, περισσότεροι από 75.000 ιδιοκτήτες αυτών των κατοικιών είχαν λάβει άδεια να παραλάβουν οικοδομικά υλικά, η μεταφορά των οποίων ελέγχεται από τον ΟΗΕ και το Ισραήλ, ενώ 47.000 ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να αγοράσουν έπιπλα.

Η διεθνής κοινότητα είχε υποσχεθεί τον Οκτώβριο στο Κάιρο να παράσχει βοήθεια ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστίνιους. Το 50% των χρημάτων πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση της Γάζας που καταστράφηκε από τις επιδρομές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Ωστόσο, ελλείψει χρημάτων, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου την αναστολή της οικονομικής βοήθειας που ανέμεναν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι προκειμένου να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους ή να πληρώσουν το ενοίκιό τους στη Γάζα.

Σχετικές ειδήσεις