ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται

Υεμένη: Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται

Η συμμαχία αραβικών κρατών υπό τη Σαουδική Αραβία συνέχισε χθες Πέμπτη (23/04/2015) τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει εναντίον των σιιτών ανταρτών στην Υεμένη, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε τον διορισμό του νέου του μεσολαβητή, που καλείται να συμβάλει να τερματιστεί η σύρραξη στην οποία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.000 άνθρωποι.

Ο Μαυριτανός Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ θα αντικαταστήσει τον Τζαμάλ Μπενομάρ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε από τους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και τους συμμάχους του στον Κόλπο. Ο διορισμός του θα ισχύσει τη Δευτέρα, εάν κανένα κράτος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν εκδηλώσει την αντίθεσή του σε αυτόν.

Αλλά η επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, την οποία επιθυμούν οι σιίτες αντάρτες, οι λεγόμενοι Χούτι, δεν μπορεί να συμβεί πριν τερματιστούν πλήρως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, όπως προειδοποίησαν οι τελευταίοι.

Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση από το Ριάντ ότι η εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων που ξεκίνησε την 26η Μαρτίου τερματίζεται, οι επιδρομές επαναλήφθηκαν χθες.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, βομβαρδισμοί σημειώθηκαν πρακτικά σε όλες τις περιοχές όπου είναι παρόντες οι σιίτες αντάρτες: κοντά στην πρωτεύουσα Σαναά (βόρεια)· στη Χοντάιντα (δυτικά) και κοντά στο Άντεν (νότια), όπου οι μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και μαχητές πιστούς στον πρόεδρο Χάντι συνεχίζονταν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Στο Άντεν έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 56 τραυματίστηκαν μέσα σε 24 ώρες εχθροπραξιών, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας.

Στη Ντάλεχ, τουλάχιστον 23 σιίτες αντάρτες σκοτώθηκαν χθες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της αραβικής συμμαχίας, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε ένας τοπικός αξιωματούχος και δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Λίγο βορειότερα, στην Τάιζ, ένα στέλεχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ανακαλύφθηκαν από μια ομάδα οι σοροί δέκα στρατιωτικών, μετά την κατάληψη ενός στρατοπέδου δυνάμεων πιστών στον Χάντι από τους αντάρτες την Τετάρτη.

Χθες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης κατήγγειλε ότι η Τεχεράνη, που σύμφωνα με τον Χάντι, τους συμμάχους και δυτικά κράτη υποστηρίζει τους Χούτι, αποπειράται να "παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό" που έχει επιβληθεί στη χώρα για να αποτραπούν οι παραδόσεις όπλων στους αντάρτες.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι πάντως δήλωσαν ότι η νηοπομπή ιρανικών πλοίων που η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει ανησυχίες πως μπορεί να μεταφέρει όπλα στους Χούτι έκανε στροφή 180°. Μολαταύτα τα πλοία, τα οποία πλέουν βραδέως, "θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή" να χαράξουν ξανά πορεία προς την Υεμένη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επισήμαναν ότι οι ΗΠΑ "παρακολουθούν πολύ στενά" τη νηοπομπή.

Όταν ανακοίνωνε τον τερματισμό των πληγμάτων την περασμένη Τρίτη, η σαουδαραβική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι διατηρεί τον αποκλεισμό και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να επεμβαίνει εάν οι σιίτες αντάρτες κάνουν κινήσεις τις οποίες το Ριάντ κρίνει απειλητικές.
Οι εξελίξεις των προηγούμενων 48 ωρών δείχνουν ότι "δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για να εφαρμοστεί μια αληθινή κατάπαυση του πυρός", εκτίμησε ο Αμπντεχάλεκ Αμπντάλα, ένας αναλυτής από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η συνέχιση των επιδρομών προκαλεί εξάλλου ερωτήματα για τους λόγους που ώθησαν τη Σαουδική Αραβία να ανακοινώσει τον τερματισμό της εκστρατείας αεροπορικών πληγμάτων της συμμαχίας. Οι υποθέσεις δίνουν και παίρνουν για το ζήτημα αυτό.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι αποτελούσε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διεθνείς πιέσεις, λόγω των πολυάριθμων αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς, άλλοι κρίνουν ότι οφειλόταν στις φιλικές προτροπές δυτικών κρατών προς το Ριάντ ώστε να διευκολύνει μια πολιτική διευθέτηση, και άλλοι επικαλούνται τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται ήδη ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις στην Υεμένη.

Η Σαουδική Αραβία έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για το ανθρώπινο κόστος των επιδρομών, ιδίως από την μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) που χθες κάλεσε να διεξαχθεί έρευνα για τις ενδεχόμενες παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου.

Πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνει λόγο για έναν απολογισμό 1.080 νεκρών και 4.352 τραυματιών —αντιμαχόμενων και αμάχων— από την 19η Μαρτίου.

"Το τίμημα που καταβάλλεται από τους αμάχους είναι τεράστιο", κατήγγειλε από τη Γενεύη ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Υεμένη, ο Γιοχάνες Φαν Ντερ Κλάουβ.

Με δεδομένη τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση, ο ΟΗΕ, ο οποίος είχε απομακρύνει το ξένο προσωπικό του από την Υεμένη, σχεδιάζει να το αναπτύξει εκ νέου στη χώρα "τις προσεχείς ημέρες", πρόσθεσε ο Φαν Ντερ Κλάουβ.

Στο διπλωματικό πεδίο ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, μιας χώρας η οποία μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στη στρατιωτική επέμβαση της συμμαχίας αραβικών κρατών, έγινε δεκτός από τον βασιλιά Σαλμάν και του εξέφρασε την "αλληλεγγύη" του με τη Σαουδική Αραβία.

Ανώτερος Πακιστανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απόφαση του κοινοβουλίου του Πακιστάν με την οποία απορρίφθηκε το σαουδαραβικό αίτημα για τη συμμετοχή των πακιστανικών ένοπλων δυνάμεων στις επιχειρήσεις της συμμαχίας στην Υεμένη δεν αποτελεί "διόλου" αιτία προστριβών μεταξύ των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι επί μακρόν και έχουν μια "πολύ ώριμη" σχέση.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Σομαλίας, μιας χώρας η οποία ήδη είναι αποσταθεροποιημένη από τη δράση ισλαμιστών ανταρτών, ανέφερε ότι αγωνιά για το ενδεχόμενο η σύρραξη στην Υεμένη να αναζωπυρωθεί.

"Η οικονομία μας δεν μπορεί να υποστηρίξει την μαζική έλευση προσφύγων" από την Υεμένη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σομαλός πρωθυπουργός Όμαρ Αμπντιρασίντ Αλί Σαρμάκ.

Οι παράγοντες της διεθνούς αγοράς πετρελαίου επίσης έδειξαν να αντιδρούν στον κίνδυνο νέας κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην Υεμένη, με τις τιμές του αργού να κλείνουν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη στα 55,74 δολάρια το βαρέλι.

Σχετικές ειδήσεις