ΚΟΣΜΟΣ

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

Για θετικό κλίμα και για πρόοδο των συνομιλιών κάνει λόγο ο ξένος Τύπος, σχολιάζοντας το τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε εχθές (23/04/2015) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.

Στην «πρόοδο» που υπήρξε μετά την συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ για την «διάσωση» της Ελλάδας αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian, που κάλυπτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο ελληνικό ζήτημα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός προέτρεψε την καγκελάριο της Γερμανίας να βοηθήσει ώστε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί μία καταστροφική χρεοκοπία τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρει το βρετανικό δίκτυο και σημειώνει πως φαίνεται ότι οι δύο πλευρές πως έχουν σημειώσει πρόοδο, συμφωνώντας ότι «θα πρέπει να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα».

«Να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή» επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επίσης αναφέρεται στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού προς την Μέρκελ για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και συμφωνία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που έχει τίτλο «Ο Τσίπρας ζήτησε από την Μέρκελ να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Απριλίου». Το δημοσίευμα τονίζει ότι υπάρχει σύγκλιση σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο της EE ο οποίος σημείωσε: «Στο υψηλότερο επίπεδο, οι Γερμανοί επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να βρεθεί μία λύση. Ωστόσο, ο χρόνος τελειώνει και υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν δραματικές στιγμές μέχρι την τελική συμφωνία».

Από την πλευρά της η Telegraph αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στη Μέρκελ ότι η Ελλάδα «έχει κάνει αρκετές θυσίες για το ευρώ», ωστόσο αναφέρει ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος στις διαπραγματεύσεις.

Το αμερικανικό CNBC γράφει ότι «υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για άμεση λύση, αν και το ρίσκο της απογοήτευσης για μια επίτευξη συμφωνίας παραμένει», ενώ φιλοξενεί τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που δήλωσε αισιόδοξος για μια ενδιάμεση συμφωνία, αλλά και του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος είπε ότι θα υπάρξει συμφωνία, όχι απαραίτητα ωστόσο στο σημερινό Eurogroup.

«Η Μέρκελ πιέζει για μεταρρυθμίσεις και επιμένει στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη» είναι ο τίτλος του άρθρου της γερμανικής Deutsche Welle, που αναφέρει ότι σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η Αθήνα πιθανότατα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τον Ιούνιο.

Σχετικές ειδήσεις