ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκη αστυνομικών για το λιντσάρισμα νεαρής γυναίκας στην Καμπούλ

Καταδίκη αστυνομικών για το λιντσάρισμα νεαρής γυναίκας στην Καμπούλ

Αφγανός δικαστής καταδίκασε 11 αστυνομικούς σε φυλάκιση ενός έτους για παράλειψη καθήκοντος, όταν δεν εμπόδισαν το εξαγριωμένο πλήθος να λιντσάρει και να κάψει μία γυναίκα στην Καμπούλ , η οποία κατηγορήθηκε ότι έκαψε το κοράνι.

Ο δικαστής αποφάσισε την απελευθέρωση άλλων 8 αστυνομικών που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για παράλειψη καθήκοντος, εξαιτίας έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Ο μέχρι θανάτου ξυλοδαρμός της 27χρονης Φαρχούντα προκάλεσε κατακραυγή και διαδηλώσεις στην αφγανική πρωτεύουσα, πριν ακόμη αποκαλυφθεί ότι δεν είχε καταστρέψει το ιερό βιβλίο του ισλάμ.

Στις αρχές του Μαΐου, το ίδιο δικαστήριο είχε καταδικάσει σε θάνατο τέσσερις άνδρες για το λιντσάρισμα της Φαρχούντα. Οκτώ άνθρωποι καταδικάσθηκαν επίσης σε κάθειρξη 16 ετών και 18 απαλλάχθηκαν.

Η Φαρχούντα ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου και στη συνέχεια το πτώμα της πυρπολήθηκε και πετάχτηκε στην κοίτη ποταμού στην Καμπούλ από ένα εξαγριωμένο πλήθος που την κατηγορούσε ότι βεβήλωσε το κοράνι.

Οπτικό υλικό από το περιστατικό κατέκλυσε τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο, εκτός των ανδρών που επιτίθενται στη γυναίκα, εμφανίζονται αστυνομικοί να παρακολουθούν αμέτοχοι την άγρια δολοφονία.

Η έρευνα έδειξε ότι η Φαρχούντα δεν είχε κάψει το κοράνι, αντίθετα έκανε παρατήρηση σε έναν πωλητή κοσμημάτων ότι το εμπόρευμά του δεν ήταν σύμφωνο με τους κανόνες του ισλάμ και στη συνέχεια εκείνος για να την εκδικηθεί την κατηγόρησε για βλασφημία πυροδοτώντας ένα αποχαλινωμένο πλήθος ανδρών.

Την τραγωδία καταδίκασαν τόσο ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι όσο και οι ταλιμπάν του μουλά Ομαρ, ενώ διαδηλώσεις οργανώθηκαν στο Αφγανιστάν και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σχετικές ειδήσεις