ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Η G7 είναι έτοιμη να επιβάλει βαρύτερες κυρώσεις στη Ρωσία

Ομπάμα: Η G7 είναι έτοιμη να επιβάλει βαρύτερες κυρώσεις στη Ρωσία

Τη βεβαιότητά του ότι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να «επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία», εξέφρασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του πλανήτη στη Βαυαρία.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «τα κράτη-μέλη της G7 είναι έτοιμα να επιβάλουν ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις εάν κριθεί αναγκαίο», κάτι που μάλιστα τονίζεται και στο τελικό ανακοινωθέν.

Ο Ομπάμα σημείωσε επίσης ότι οι κυρώσεις που τελούν σε ισχύ θα συνεχίσουν να επιβάλλονται μέχρι η Ρωσία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία τηρήσουν πλήρως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία συνήφθη στο Μινσκ το Φεβρουάριο.

«Όπως είδαμε ξανά τις τελευταίες ημέρες, ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία, παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αυτής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.

«Η Ρωσία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Επομένως οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία πλήττουν τη Ρωσία και πλήττουν το ρωσικό λαό», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι «η G7 καθιστά σαφές ότι εάν είναι απαραίτητο θα επιβάλουμε επιπρόσθετες σημαντικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας».

Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος στις προσπάθειες να περιοριστεί η ροή ξένων μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ, καθώς και ότι όλες οι χώρες του διεθνούς συνασπισμού είναι έτοιμες να κάνουν περισσότερα για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων, εάν αυτό κρίνεται πως θα βοηθούσε.

«Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε περισσότερα στελέχη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, να εξοπλιστούν καλά και να επικεντρωθούν (σ.σ. στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών», σημείωσε ο Ομπάμα, προσθέτοντας πως ο (ιρακινός πρωθυπουργός Χάινταρ αλ) Αμπάντι θέλει το ίδιο πράγμα, κι έτσι εξετάζουμε διάφορα σχέδια για το πώς θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό».

Ο Ομπάμα έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Αμπάντι στο περιθώριο της συνόδου της G7. Επισήμανε ωστόσο πως η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμα «ολοκληρωμένη στρατηγική» για να βοηθήσει τη Βαγδάτη να ανακτήσει τον έλεγχο περιοχών που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, καθώς αυτό θα προϋπέθετε η κυβέρνηση του Ιράκ να αναλάβει δεσμεύσεις για τον τρόπο που θα γίνεται η στρατολογία και η εκπαίδευση.

Ο Ομπάμα, σε δηλώσεις του για διάφορα ζητήματα που επίσης συζητήθηκαν στη G7, δεν παρέλειψε τέλος να χαιρετίσει την πρόοδο που καταγράφηκε όσον αφορά μια «παγκόσμια, ισχυρή συμφωνία» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε την ανάγκη ανάληψης ταχείας και αποφασιστικές δράσης για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως στους +2° C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Τέλος, διέψευσε τις πληροφορίες πως είπε σε έναν μη κατονομαζόμενο Γάλλο αξιωματούχο πως ανησυχεί για την ενίσχυση του δολαρίου, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την παγκόσμια οικονομία.

«Δεν είπα κάτι τέτοιο και η πρακτική μου είναι να μην σχολιάζω τις καθημερινές διακυμάνσεις (της συναλλαγματικής ισοτιμίας) του δολαρίου ή οποιουδήποτε άλλου νομίσματος», διευκρίνισε, ενώ αναφερόμενος στο σκάνδαλο που έπληξε τη FIFA, σημείωσε ότι το ποδόσφαιρο είναι μεν απλώς ένα άθλημα, αλλά είναι επίσης μια «τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα», η οποία «είναι ανάγκη να διεξάγεται με ακεραιότητα και με διαφάνεια», κάτι που όπως είπε θεωρεί «ιδιαίτερα σημαντικό».