ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Εκεχειρία από σήμερα (10/07) μέχρι το τέλος του Ραμαζανιού

Υεμένη: Εκεχειρία από σήμερα (10/07) μέχρι το τέλος του Ραμαζανιού

Την «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη για ανθρωπιστικούς λόγους», από την Παρασκευή στις 23:59 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ως και το τέλος του Ραμαζανιού, στις 17 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, την ίδια ώρα που οι εχθροπραξίες μαίνονταν, με τουλάχιστον 36 νεκρούς σε μάχες και αεροπορικές επιδρομές.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι «ενημέρωσε την συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ότι συμφωνεί με την κατάπαυση του πυρός» με τους Χούτι και διαβεβαίωσε για «την υποστήριξή του και τη συνεργασία του», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν έλαβε "διαβεβαιώσεις" από τους Χούτι και τους συμμάχους των σιιτών ανταρτών «βάσει των οποίων η κατάπαυση του πυρός θα γίνει σεβαστή πλήρως και δεν θα γίνουν παραβιάσεις της από τους μαχητές που ελέγχουν. Αναμένουμε από όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση να τηρήσουν αυτή την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Έχουμε λάβει από όλα τα μέρη τις διακοινώσεις που χρειαζόμασταν ώστε να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε την έναρξη της εκεχειρίας».

Πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις που μαίνονται στην χώρα και πάνω από 1 εκατ. έχουν εκτοπιστεί και ο ΟΗΕ ασκούσε πιέσεις για μια κατάπαυση του πυρός ώστε διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που εκτιμάται ότι έχει ανάγκη το 80% του πληθυσμού της χώρας.

Μόνο την Πέμπτη (09/07) τουλάχιστον 36 σιίτες αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες και σε αεροπορικές επιδρομές.

Σχετικές ειδήσεις