ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Τουρκία: Μπαράζ επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη με εννέα νεκρούς (videos)

Τρόμος στην Τουρκία: Μπαράζ επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη με εννέα νεκρούς (videos)

Λίγες εβδομάδες αφότου η Άγκυρα άρχισε κατασταλτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, των Κούρδων και μαχητών της άκρας αριστεράς, η Κωνσταντινούπολη έγινε σήμερα θέατρο βίαιων επιθέσεων.

Στη συνοικία Σουλτανμπεϊλί της Κωνσταντινούπολη, αντάρτες γάζωσαν το όχημα των πυροτεχνουργών που είχαν φτάσει στο σημείο λόγω ενός οχήματος γεμάτου εκρηκτικά. Ένας αξιωματικός και δύο από τους δράστες που είχαν στήσει την ενέδρα, κοντά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, πέφτουν νεκροί.

Το ίδιο αστυνομικό τμήμα είναι γίνει στόχος, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα τρεις αστυνομικοί να πέσουν νεκροί και τουλάχιστον δέκα να τραυματιστούν. Μέρος του κτιρίου κατέρρευσε.

Το πρωί της Δευτέρας, άλλωστε, δύο γυναίκες άνοιξαν σήμερα πυρ εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Κωνσταντινούπολη.

Αστυνομικοί οπλισμένοι με αυτόματα όπλα απέκλεισαν δρόμους γύρω από το αμερικανικό προξενείο στη συνοικία Σαριγέρ, στο ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, μετά την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε εκεί.

Ο Αχμέτ Ακτσάι, ένας κάτοικος της περιοχής που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, δήλωσε στο Reuters ότι μία από τις γυναίκες πυροβόλησε τέσσερις ή πέντε φορές εναντίον των αστυνομικών και μελών της ασφάλειας του προξενείου.

«Οι αστυνομικοί φώναζαν, 'ρίξε την τσάντα σου, ρίξε την τσάντα σου'. Και η γυναίκα έλεγε 'δεν θα παραδοθώ'», αφηγήθηκε ο Ακτσάι.

«Η αστυνομία την προειδοποίησε και πάλι: 'Ρίξε την τσάντα σου ή θα σε πυροβολήσουμε' και η γυναίκα είπε, 'πυροβολήστε΄».

Μία από τις δύο γυναίκες συνελήφθη αργότερα τραυματισμένη, ανακοινώθηκε από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε πως η τραυματισμένη γυναίκα είναι ηλικίας 51 ετών και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης ως μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα), η οποία είναι σφόδρα αντιαμερικανική και έχει περιληφθεί από τις ΗΠΑ και την Τουρκία στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει πως το DHKP-C ανέλαβε στον ιστότοπό του την ευθύνη για την επίθεση και υποσχέθηκε πως "ο αγώνας θα συνεχισθεί έως ότου ο ιμπεριαλισμός και οι συνεργάτες του εγκαταλείψουν τη χώρα μας και κάθε εκατοστό του εδάφους μας απελευθερωθεί από τις αμερικανικές βάσεις".

Σχετικές ειδήσεις